08:20 / 12.09.2019.

Autor: M.Š./HRT/Hina

Suđenje Sauchi i Zeljko: Ne osjećaju se krivima

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o aferi "dnevnice", u kojoj ih USKOK tereti za lažiranje putnih naloga.
Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislav Saucha i njegova tajnica Sandra Zeljko izjasnili su se na početku suđenja u aferi "dnevnice" da nisu krivi za lažiranje putnih naloga, čime su, prema USKOK-ovoj optužbi, napravili štetu od oko milijun kuna.Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Suđenje Sauchi i njegovoj tajnici Zeljko počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu čitanjem optužnice kojom ih USKOK oboje tereti da su lažirali 127 putnih naloga u iznosu od 590.000 kuna, a Zeljko odvojeno da je lažirala 66 putnih naloga u iznosu od 350.000 kuna.

USKOK Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta, pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Sauchina obrana najavila je da će tijekom postupka osporavati grafološko vještačenje potpisa na putnim nalozima, dok će obrana Zeljko uvodni govor iznijeti nakon izvođenja dokaza optužbe. Odvjetnik Darko Maržić, Sauchin branitelj, kazao je među ostalim kako je nelogično da je Saucha pomagao Zeljko u vrijeme svog mandata, a da je ona isto kazneno djelo mogla nastaviti sama.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

No istraga je postala pravomoćnom tek u kolovozu 2017. kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo USKOK-ovu žalbu na raniju odluku suca istrage, koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje USKOK-ova rješenja o proširenju istrage slijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra financija Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao, čime je spasio Vladu Andreja Plenkovića.

Saucha je poslije odbacio sumnje da ga je netko "kupio", tvrdeći da je odluku o opozivu Marića promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!