15:17 / 22.10.2018.

Autor: Radio Osijek, Hina, HRT

Suđenje Tomaševiću: Supruga Mara ponovila optužbe

-

-

Foto: - / -

Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu počelo je suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje.
Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu počelo je suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje. Tomašević se izjasnio da nije kriv. Njegova supruga Mara Tomašević u potresnom svjedočenju, duljem od sat vremena, ponovila je sve optužbe.

Tomaševićev je odvjetnik na početku ročišta zatražio isključenje javnosti sa suđenja zbog "zaštite osobnog života optuženika i članova obitelji koji će svjedočiti", ali je sudac Slaven Vidmar odbio prijedlog.

HDZ očekuje da župan Tomašević podnese ostavku, on šuti 
Plenković potvrdio da je dobio e-mail - SDP traži Tomaševićevu ostavku
Župan Tomašević izbačen iz HDZ-a, supruga povukla optužbe 

Tomaševiću se sudi za fizičko i verbalno nasilje nad suprugom Marom koje se dogodilo 2. listopada 2017. u njihovoj obiteljskoj kući. U optužnici stoji da je župan u nakani da omalovaži svoju suprugu govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom, istovremeno je rukama hvatao za vrat i pljuskao, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva te da ju je u nakani da je tjelesno ozlijedi, udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice, te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu.

Na današnjem je ročištu Mara Tomašević svjedočila gotovo sat i pol vremena, te je ponovila sve optužbe da ju je suprug godinama verbalno i fizički zlostavljao, što se pojačalo u posljednje tri godine. Rekla je da je nikada nije tukao po licu kako se ozljede ne bi vidjele. "Suprug me tukao i šamarao, prijetio da će me ubiti i zaklati. Čak je i nož na mene potezao nekoliko puta", rekla je između ostalog. Navela je i da ju je suprug pokušao pregaziti automobilom. Povezujući obiteljsko nasilje s preljubničkim ponašanjem svog muža, rekla je kako je željela spasiti brak, ali da očito to suprug nije želio. Prema njezinim riječima, suprug je nekoliko dana uoči sudskog ročišta pokušao nagovoriti da se pomire, no Alojz Tomašević je negirajući takav tijek događaja rekao kako je tada došao nahraniti konje.

Mara Tomašević je nasilje prijavila policiji, a pisala je i vrhu HDZ-a i predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću. Tomašević je istupio iz HDZ-a do završetka sudskog postupka, no ostavku na dužnost župana nije želio podnijeti. Ona je u međuvremenu na Općinskom sudu u Požegi dala izjavu kojom povlači sve optužbe protiv supruga, no kako je postupak protiv njega pokrenut po službenoj dužnosti, suđenje se nije moglo zaustaviti.

S Općinskog suda u Požegi slučaj je prabačen na slavonskobrodski Općinski sud, jer je sud u Požegi tražio izuzeće. Sljedeće ročište sazvano je za 16. i 17.siječnja 2019. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!