10:25 / 10.11.2020.

Autor: HRT

Suđenje u "aferi SMS": Svjedočili Mamić, Karamarko i Todorić

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nastavlja se suđenje u aferi SMS na osječkom Županijskom sudu.
Bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamiću u utorak je izjavio kako mu je dokumentacija koju je dobivao od bivšeg policijskog informatičara Franje Varge optuženog u "aferi SMS" potvrdila sumnje da je proces koji je protiv njega vođen u Osijeku politički montiran.

➡️ Varga i Curić imaju primjedbe na svjedočenje vještakinje
➡️ Počelo suđenje za aferu "SMS"
➡️ Afera lažni SMS-ovi - Svađa Čička i Jelinića u Otvorenom

U iskazu video vezom s mostarskog Kaznenog suda Zdravko Mamić, koji je uoči presude za izvlačenje novca iz Dinama pobjegao u BiH, je posvjedočio da mu je Vargin telefonski broj dao bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

U to vrijeme Mamiću se u Osijeku sudilo za malverzacije u Dinamu, a Karamarko mu je, kaže, ispričao da Franjo Varga ima neke podatke koji bi ga mogli interesirati.

Kada su se sastali Varga mu je dao dokumente koji kod Mamića, kako je rekao, nisu izazvali neko oduševljenje, ali mu je Varga kazao da je to ništa u odnosu na ono što još ima.

Mamić navodi kako je iz tih dokumenata bilo vidljivo da su razni kazneni postupci vođeni iza kulisa, da je bilo zlouporaba nekih čelnih ljudi vezano uz te postupke pa je bio uvjeren da je postupak protiv njega politički vođen i montiran.

Ustvrdio je da zna za navodni sastanak kojega je sazvao bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na kojem su bili ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, predsjednik osječkog suda Anto Rašić i Vitomir Bijelić iz MUP-a, "vezano za informacije koje su nalazile u dokumentaciji koju mu je dostavljao Varga, u pogledu koruptivnih aktivnosti sudaca osječkog Županijskog suda".

Mamić nije provjeravao autentičnost jer je dokumentacija potvrđivala njegove sumnje

Ističe kako nije provjeravao autentičnost Vargine dokumentacije jer mu je djelovala autentično i potvrđivala je njegove sumnje da je proces protiv njega politički montiran koje je imao i iz drugih izvora. Stoga je tu dokumentaciju dao svome odvjetniku Veljku Miljeviću da je proslijedi tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeliniću, Cvitanovom nasljedniku.

Jedan dio materijala koje je dobivao od Varge Mamić je predstavio javnosti na konferenciji za novinare dva dana uoči izricanja nepravomoćne presude u Osijeku, nakon što je saznao da će biti osuđen što je, kako je rekao, dogovoreno u kafiću preko puta osječkog Županijskog suda.

To mu je, tvrdi, javio osječki nogometni sudac Željko Širić čiji su se prijatelji nalazili u tome kafiću.

Na upite tužiteljstva Mamić je potvrdio da mu je Varga i nakon nepravomoćne presude dostavljao određenu dokumentaciju te da je bilo dokumenta u kojima se spominjala komunikacija putem elektronske pošte između sudaca Vrhovnog suda i Cvitana.

Navodi kako se ne sjeća detalja tih poruka, ali zna da se radilo o komunikaciji između ljudi koji imaju utjecaj na pravosudne institucije.

Na upit je li pitao Vargu odakle mu navodna komunikacija Cvitana i sudaca Vrhovnog suda Mamić je odgovorio da nije, jer je bio siguran da je to bio "politički montirani proces, vođen na sudu kojeg vode korumpirani suci i da koristi sva sredstva ne bi li raskrinako tu kriminalnu hobotnicu".

Karamarko svjedočio, govorio o informacijama o izbornoj prevari

Tomislav Karamarko svjedočio je na sudu, a govorio je među ostalim o tome od kuda poznaje Franju Vargu i Blaža Curića.

- Blaža Curića znam dugo iz policije, dugo sam bio u MUP-u. U stranci je bio vozač jednog stranačkog dužnosnika. Franju Vargu znam, 2016. u lipnju sam dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade kada nismo mogli sastaviti Vladu s Mostom. Krajem te godine oko Božića ili Nove godine, dva su mi prijatelja rekli da poznaju čovjeka s kojem komuniciraju putem Facebooka, koji ima neke dokaze i argumente i koji može argumentirati da smo pokradeni na izborima 8.11.2015., poručio je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Podsjetimo, bivši policijski informatičar Franjo Varga i vozač nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Blaž Curić optužnicom Uskoka terete se za kazneno djelo spriječavanja dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu.

Optužnicom se Vargi stavlja na teret da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. izrađivao lažnu elektronsku korespondenciju između visokih dužnosnika i drugih osoba u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja na suđenju Mamiću i njegovim suoptuženicima, ali i postupku predaje Ivice Todorića iz Velike Britanije po hrvatskoj tjeralici. 

Todorić mislio da mu lažnu SMS prepisku podvaljuju premijer i Martina Dalić

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić posvjedočio je kako je mislio da mu lažnu SMS prepisku, zbog koje se sudi Franji Vargi i Blažu Curiću, podvaljuju premijer i Martina Dalić, dok je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao da ga je s Vargom povezala sumnja u izbornu krađu 2015.

Iz prepiske proizlazi da dogovaraju politički motivirani kazneni postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje, za što mu je druooptuženi Blaž Curić dostavio brojeve telefona Plenkovića i Dalić, a što je Varga, na neutvrđeni način, dostavio Ivici Todoriću.

U svjedočenju pred osječkim Županijskim sudom Todorić je rekao da je najveći dio sporne dokumentacije, u više navrata tijekom 2017. dobio od "Ivice", kojem ne zna prezime, osim da je s područja Velike Gorice. Kazao je i da nije znao tko mu je poslao lažnu prepisku, a o svemu je poslije više saznao iz medija.

Kazao je da se s Ivicom sastao samo jednom u Zagrebu te da je bio jako sumnjičav, jer su unutra bile neke stvari za koje nije vjerovao da su potpuno istinite pa je pomislio da mu premijer Plenković i potpredsjednica Dalić podvaljuju "kako bi ga poslije uhapsili", nakon što mu je "Plenković sa svojom Borg grupom neprijateljski preuzeo kompaniju".

Tvrdi da nakon što je izašao iz "Agrkokora" nije imao nikakvih saznanja o tome što se događa pa je nastojao prikupiti što je moguće više informacija, pri čemu ga je netko od prijatelja povezao sa spomenutim Ivicom, s kojim se više nije htio sastajati jer je mislio da mu "podvaljuju oni koji su mu oteli kompaniju".

Nakon afere Hotmail Todorić zamolio odvjetnike da dokumentaciju predaju DORH-u

-
Taj sam materijal poslije zanemario, jer sam mislio da to nije istina, ali kad se, nakon što sam već bio u Londonu, dogodila "Hotmail afera" i kad sam vidio koji su kriminal provodili Andrej Plenković i Borg grupa, onda sam pomislio da je to istina i svoje odvjetnike zamolio da to daju DORH-u, što su oni predali tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeliniću, pojasnio je Todorić.

Rekao je kako je, nakon što se nekoliko mjeseci ništa nije događalo, u medijima objavljen istup ravnatelja SOA-e Daniela Markića koji je ustvrdio da dokumentacija nije istinita i da je Todorić to falsificirao.

Todorić napominje kako se, nakon što je bivši čelnik "Dinama" Zdravko Mamić također izišao u javnost s nekim porukama, cijela afera otvorila, postala javna te da je i on saznao puno više.

Na upit tužiteljstva je li "Ivicu" pitao odakle mu taj materijal kaže kako se ne sjeća je li ga to pitao, ali se "bojao tko iza toga stoji". Na dodatni upit potvrdio je da je sporu dokumentaciju objavio na svom blogu, ali tek nakon što su ga u DORH-u otpužili da ju je falsificirao i nakon što ju je objavio "Jutarnji list".

Uskokovom tužitelju Svenu Miškoviću odgovorio je da se ne sjeća kako je dokumentaciju objavio na svom blogu, ako ju je zaprimio u papirnatom obliku te je li ju pretipkavao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!