10:29 / 11.12.2019.

Autor: Filip Matijević/HRT

Suđenje za zločin na Pagu iza zatvorenih vrata

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Danas je u Zadru počelo suđenje ocu s Paga kojeg se tereti za pokušaj teškog ubojstva svoje četvero djece.
Danas je u Zadru počelo suđenje ocu (54) s Paga kojeg se tereti za pokušaj teškog ubojstva svoje četvero djece.

Očekivano, Vijeće Županijskoga suda na čelu sa sucem Ivanom Markovićem odlučilo je da će rasprava, radi zaštite maloljetnih žrtava, čitavo vrijeme biti zatvorena za javnost, a danas je ispitan psihijatrijski vještak. 

Na današnjem ročištu ispitan je psihijatrijski vještak, a sud je otklonio mogućnost raspravne nesposobnosti okrivljenika, otkrio je punomoćnik maloljetnih žrtava, Boris Grgić.

- Jedna je stvar pitanje ubrojivosti u vrijeme počinjenja djela, to će se tek utvrđivati, a druga je stvar pitanje raspravne sposobnosti, što je zapravo bilo pitanje za vještaka, rekao je Grgić.

Doznajemo kako danas nije bilo iznošenja obrane 54-godišnjaka koji može dobiti i do 50 godina zatvora. Ipak, glasnogovornik Županijskoga suda u Zadru, Hrvoje Visković napominje kako to nije izgledno zbog okrivljenikova teškog zdravstvenog stanja.

- Maksimalno može biti do 50 godina, ali s obzirom da je riječ o osobi koja je bitno smanjeno ubrojiva, a zakon propisuje blaže kažnjavanje za takve situacije, nije za očekivati toliku kaznu, naglašava Visković.

Nastavak suđenja je već u utorak, 17. prosinca pa se očekuje da će se postupak sada ubrzati te da se neće dugo čekati na presudu.

Što se tiče četvero djece, iz Centra za socijalnu skrb ističu da su djeca na sigurnom te da tamo imaju sve što im je potrebno, a sam Centar u svemu ima stalnu pomoć nadležnog ministarstva te intenzivno prati čitav slučaj.

Podsjetimo, zbog teškog zdravstvenoga stanja optuženi 54-godišnjak inače je smješten u zagrebačkoj bolnici za osobe lišene slobode.

Na pripremnom ročištu u rujnu, stranke u postupku podnijele su svoje dokazne prijedloge - ispitivanje četvero svjedoka i psihijatrijsko-psihološko vještačenje koje se tijekom postupka može i nadopuniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!