15:05 / 06.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Sufinanciranje prijevoza putnika u cestovnom prometu s 428,1 milijun kuna

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Vlada je u petak dala suglasnost ministarstvu prometa da s jedinicama lokalne, regionalne samouprave i gradom Zagrebom sufinancira prijevoz putnika u cestovnom prometu kao javnu uslugu u razdoblju od 2022. do 2024. godine, najviše do 428,1 milijun kuna na godinu.

- Taj godišnji iznos raspodjeljivat će se županijama i to u iznosu do maksimalno 75 posto ukupnog javnog doprinosa u cijeni javne usluge koji će ugovoriti pojedina županija, a najviše do iznosa koji je utvrđen tablicom raspodjele, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Sredstva iz državnog proračuna će se, ovisno o dinamici sklapanja pojedinih ugovora o javnoj usluzi, dodjeljivati jedinicama regionalne samouprave.

Način, rokovi prijenosa i trošenja sredstava, kontrola namjenskog trošenja doznačenih sredstava, mogućnost obustave i povrata sredstava te način izvješćivanja od strane korisnika sredstava, regulirat će se ugovorom.

Sredstva potrebna za provođenje odluke osigurana su u državnom proračunu za 2022. godinu (130,39 milijuna kuna) i projekcijama za 2023.i 2024 s po 428,1 milijun kuna.

Osigurana su i proračunska sredstva za javni međumjesni prijevoz za učenike srednjih škola u ukupnom iznosu od 277,2 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!