SUH i MUH pozivaju Plenkovića da poveća mirovine za 10 %

10.05.2023.

15:30

Autor: HRT/Hina/J.L.

Karlovac: Umirovljenici uživali na suncu

Karlovac: Umirovljenici uživali na suncu

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske pozvali su premijera Andreja Plenkovića da poveća mirovine za 10 %, ukine penalizaciju sa 65 godina, uvede minimalne mirovine te novi model usklađivanja prema povoljnijem indeksu rasta plaća ili cijena.

Umirovljeničke udruge Plenkovića u otvorenom pismu traže da se svim umirovljenicama prizna barem po jednu godinu dodatnog staža po djetetu (a ne 6 mjeseci i to samo umirovljenima nakon 1. siječnja 2019.), uvede 13. mirovina, vrati pravo na dostavu mirovina poštom te ukine plaćanje alimentacije od strane baka i djedova.

"O ostalome ćemo rado nastaviti socijalni dijalog, jer suprotno od toga su prosvjedi sve gladnijih umirovljenika, što bismo svi rado izbjegli", poručili su SUH i MUH.

Osvrćući se na najavljenu poreznu reformu, ustvrdili su da premijerove i ministrove inicijative podržavaju samo poslodavci i njihove udruge te predstavnici obveznih mirovinskih fondova inozemnih banaka, dok se protive brojni znanstvenici, sindikati i umirovljeničke udruge.

Zastrašujućima smatraju ocjene ministra financija da bi povećanjem osobnog poreznog odbitka na plaće i mirovine sa 4000 na 5000 kuna, odnosno s 530 na 663 eura pogodovao "srednjoj i višoj klasi".

Premijeru spočitavaju da u istupima oko tzv. porezne reforme, uz građane i plaće ni jednom ne spominje 23 % građana starijih od 65 godina, umirovljenike, kao ni to da će se njihove mirovine učiniti adekvatnijima.

Podsjećaju na HDZ-ov predizborni dokument "Sigurna Hrvatska" iz 2020. i najave povećanja udjela neto mirovina u neto plaćama do kraja mandata na barem 50 %.

"U veljači je, međutim, udjel mirovine u plaći pao na samo 35,1 %", navode udruge dodajući da je Hrvatska s takvim postotkom najniže na ljestvici Europske unije (prosječni udjel 62 %), kao i među državama nastalim na području bivše Jugoslavije, gdje se udjel kreće od 45 % do 60 %.

Osvrćući se na najnovije statističke podatke po kojima su prosječni hrvatski građani manje siromašni, ali stopa siromaštva starijih od 65 godina i dalje raste te sada iznosi 32,4 %, SUH i MUH poručuju premijeru da je zaboravio četvrtinu svojih građana koji ne primaju plaće, već mirovine ili socijalne potpore.

"To su razlozi zbog čega se protivimo rezanju doprinosa za mirovine za prvi stup sa sada niskih 15 %, dok Italija ima 33 %, Francuska i Češka 26 %, Slovačka 23 %", navode umirovljeničke udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!