SUH i MUH traže ukidanje krizne mjere dodatnog doprinosa iz mirovine

13.02.2023.

15:32

Autor: Hina/HRT/R.S.

Umirovljenici

Umirovljenici

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražili su ukidanje stare krizne mjere dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje iz mirovine, koja je uvedena još za vrijeme bivše premijerke Jadranke Kosor.

SUH i MUH podsjećaju da je 2009. na snagu stupila izmjena Zakona o doprinosima, kojom je uveden dodatni doprinos za zdravstvo u iznosu od jedan i tri posto mirovine, s time da viši iznos plaćaju umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine. Obvezu podmirenja doprinosa u iznosu od jedan posto za mirovine branitelja te mirovine niže od prosječne plaće preuzela je država.


U međuvremenu je pokrenut proces ukidanja propisa kojim se zakidalo za do 10 posto umirovljene branitelje i neke druge umirovljenike prema posebnim propisima, ali nije pokrenuto ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa na mirovinu, što je obveza Ministarstva financija kroz izmjene Zakona o doprinosima.


SUH i MUH ističu kako je neprimjereno kažnjavanje umirovljenika, koji su tijekom svog poduljeg radnog staža iz visokih plaća izdvajali visoke doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.


To se donekle moglo prihvatiti kao kratkotrajna mjera za vrijeme krize nakon 2008. godine, ali više ne. Neshvatljivo je i to da se doprinos obračunava na cijeli iznos mirovine, a ne samo na manji dio koji prelazi propisani cenzus.


Umirovljeničke udruge poručuju da treba ukinuti dodatni doprinos od jedan i tri posto, jer tako nešto ne prakticiraju druge europske zemlje.


Do konačnog ukidanja oba iznosa doprinosa, kako bi se rasteretilo umirovljenike i javni proračun, ponavljaju zahtjev za novim načinom izračuna dodatnog zdravstvenog doprinosa samo na razliku iznad cenzusa od neto plaće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!