14:49 / 22.08.2019.

Autor: T.V-/HRT/Hina

Šuicu podržao saborski Odbor za europske poslove

-

-

Foto: - / -

Buduća članica EK-ae Dubravka Šuica na početku svoga obraćanja članovima odbora naglasila svoje iskustvo i poručila kako će se posebno zalagati za ulazak Hrvatske u šengensku zonu.
Odbor za europske poslove Hrvatskog sabora podržao je većinom glasova odluku hrvatske vlade da predloži europsku zastupnicu HDZ-a Dubravku Šuicu za hrvatsku kandidatkinju za povjerenicu u Europskoj komisiji Ursule von der Leyen od 2019. do 2024.

Saslušavši premijera Andreja Plenkovića i kandidatkinju Dubravku Šuicu, odbor je odluku vlade prihvatio s 10 glasova za i 5 suzdržanih. Suzdržani su bili oporbeni zastupnici Domagoj Hajduković i Joško Klisović iz redova SDP-a, nezavisni zastupnici Bojan Glavašević i Marin Škibola te zastupnica Mosta Ines Strenja.

Nakon pozitivnog mišljenja Odbora, vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je kao kandidatkinju za članicu Europske komisije u mandatnom razdoblju od 2019.-2024. godine predložila Dubravku Šuicu.

- Odluka o kandidatkinji Republike Hrvatske za članicu Europske komisije stupa na snagu danom donošenja, priopćeno je iz Vlade.

Buduća članica Europske komisije Dubravka Šuica predstavila se članovima saborskog Odobra za europske poslove, nekoliko sati pošto ju je vlada potvrdila kao hrvatsku kandidatkinju za mjesto u glavnom izvršnom tijelu EU-a.

Premijer Andrej Plenković, koji je također na sjednici saborskog odbora, predstavio ju je uvodno kao "dobru kandidatkinju s bogatim iskustvom u međunarodnim poslovima".

- Dobro je poznajete, kazao je Plenković članovima odbora. "Ima veliko iskustvo, u trećem je mandatu u Europskom parlamentu, bila je i saborska zastupnica i gradonačelnica Dubrovnika". Dodao je kako se još uvijek javno ne razgovara javno o resorima koje bi Šuica kao povjerenica trebala dobiti, ali je dao naslutiti da Hrvatska za nešto lobira.

- Vodimo intenzivno razgovore s šeficom Europske komisije, no dopustite još dva do tri tjedna da ona donese tu odluku, kazao je Plenković. Kazao je i da je bilo "mudro i diplomatski iskusno" što je Šuica već razgovarala s Ursulom von der Leyen.

Šuica je na početku svoga obraćanja članovima odbora također naglasila svoje iskustvo i poručila kako će se posebno zalagati za ulazak Hrvatske u šengensku zonu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!