11:17 / 17.10.2019.

Autor: ST4/IMS/V.K./HRT

Šuker: Želimo da bude što manje onih s najnižom mirovinom

-

-

Foto: - / -

Mirovina sa 65 godina, manja penalizacija prijevremenih umirovljenika, ali i dulji ostanak na tržištu rada za one koji to žele, glavne su promjene predloženih izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.
Mirovina sa 65 umjesto 67 godina, manja penalizacija prijevremenih umirovljenika, ali i dulji ostanak na tržištu rada za one koji to žele, glavne su promjene predloženih izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

O ovoj temi bilo je govora u emisiji Studio 4 s gostima Silvanom Hreljom, predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika i Ivan Šuker, saborski zastupnik HDZ-a.

Šuker je rekao kako će se danas u Saboru raspravljati o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju gdje Vlada prihvaća gotovo sve što je inicijativa "67 je previše” tražila.

- HDZ-ova Vlada vraća da se u mirovinu ide sa 65 godina, penalizacija za prijevremenu mirovinu će biti 0,2 posto, a za one koji su otišli u mirovinu 2019. godine, HZMO će po službenoj dužnosti napraviti preračun s penalizacijom od 0,2 posto. Zakonom je predviđena prijevremena starosna mirovina od 60 godina života i 35 godina staža, te puna starosna mirovina od 60 godina života i 41 godinu staža, te produženi rok za izjednačavanje odlaska u mirovinu muškaraca i žena na 2029. godinu, istaknuo je Šuker i dodao kako je u Zakonu ostala odredba s kojom se za 3,13 posto, ove godine povećala mirovina za 280 tisuća umirovljenika koji imaju najniže mirovine.

Rekao je kako očekuje da će svi danas podržati ovaj prijedlog, te da ne vidi razlog za žučnu raspravu glede toga.

Hrelja je kazao kako je siguran da će biti rasprave na ovu temu, zato što se ne slažu oko podataka oko indeksacije.

- Mirovina se povećala za 260 tisuća umirovljenika s najnižom mirovinom za 3,13 posto, a ostalo nije povećanje već zadržavanje kupovne moći i to je predviđeno Zakonom.

Hrelja se pita zašto je prošle godine trebala takva ishitrena mirovinska reforma i kao oporba će tražiti detalje oko onoga što još nije riješeno. Rekao je kako će njegov klub izaći s 3 amandmana, a njihova suština je u tome da se procjena učinaka trebala učiniti prije i ovakva procjena treba biti kontinuirano, a ne da se to čini naknadno.

Naglasio je da kada HZMO napravi preračun, za one koji odlaze u mirovinu 2019. godine, s penalizacijom od o,2 posto, mora izdati rješenje zato što se samo na temelju rješenja umirovljenik može žaliti. Trenutno,  Zakon ne predviđa izdavanje rješenja.

- Na kraju želimo da se ljudi koji su otišli u mirovinu tijekom ove godine s povećanom penalizacijom, obeštete za taj iznos umanjene mirovine radi povećane penalizacije, rekao je Hrelja.

Šuker je naglasio kako je ova Vlada odgovorna i poštuje želju svojih građana.

- SDP je donio Zakon 2013. godine u kojem je donio da se u mirovinu ide sa 67 godina života. HDZ, prema želji građana, vraća odlazak u mirovinu sa 65 godina, rekao je.

Hrelja je istaknuo kako je mirovinska reforma sadašnjim umirovljenicima donijela mogućnost da ne moraju mirovinu koristiti isključivo iz dva stupa i dobro je da je mladima donijela olakšice štednje za mirovinu u trećem stupu, ali ima i puno negativnih stvari o kojima će danas govoriti u Saboru.

Šuker je istaknuo kako bi situacija s mirovinama bila drugačija da Hrvatska ima 2 milijuna zaposlenih, a ne milijun i pol, te da je u ovom trenutku najvažnije da ovih 280 tisuća umirovljenika, s najmanjim mirovinama, bude što manje.

Naglasio je kako bi trebao biti konsenzus oko mirovina zato što se radi o našim sugrađanima koji su pošteno radili i uplaćivali mirovinsko osiguranje, te da se oni koji sada rade i donose zakone, trebaju truditi da umirovljenici imaju, koliko je moguće, pristojnu mirovinu.

Hrelja je naglasio kako su problem mirovine po posebnim propisima u kojima jedan dio njih nije pokriven uplatama doprinosa kroz desetljeća rada.

- One su problem percepcije građana koji to vide i smatraju da bi takve mirovine trebale biti izdvojene i isključivo na teret proračuna. To je i preporuka EK da se ovakve mirovine moraju regulirati na drugačiji način, te će se Vlada morati prije ili poslije uhvatiti u koštac s time, rekao je Hrelja.

Šuker je replicirao Hrelji i rekao je kako nije u redu nabacivati prema ostalim umirovljenicima da su branitelji krivi za situaciju u mirovinskom sustavu.

Hrelja je rekao kako on ni jednom riječju nije spomenuo branitelje, već sve one koji dobivaju mirovine po posebnim propisima.

Šuker je zaključio kako mirovine mogu biti veće jedino ako ćemo imati veći gospodarski rast i ako ćemo imati veće prihode u državnom proračunu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!