19:37 / 10.02.2022.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Sukob Milanovića i Banožića oko adaptacije državne rezidencije na Hvaru

Milanović i Banožić

Milanović i Banožić

Foto: Davorin Višnjić/Robert Anić / PIXSELL

Sada već višemjesečni obračun Predsjednika Republike i ministra obrane dobio je nastavak. Povod je ovaj put adaptacija državne rezidencije na Hvaru, vile Kovač.

Na političkom bojištu, između predsjednika i ministra obrane otvorena je nova fronta. Bitka se vodi oko ulaganja u državnu rezidenciju na otoku Hvaru. Frontu je otvorio MORH.

- Javno pozivamo Milanovića da se očituje o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru uoči njegova prvog ljetovanja kao predsjednika, koja je iznosila nekoliko stotina tisuća kuna. Zanimljivo je da Maja Đerek to nije spomenula u svojim zviždačkim svjedočenjima, priopćio je MORH.

Pantovčak uzvraća kontranapadom. Poručuju da bi o ulaganju u rezidenciju najviše trebao znati upravo aktualni ministar obrane Mario Banožić koji je tada bio ministar državne imovine.

- Znajući za Banožićevu sklonost mažnjavanju nepripadajuće mu imovine i osvjedočenu spremnost pogodovanja kad je riječ o nekretninskim poslovima, opravdano možemo sumnjati kako je i prilikom spomenute 'adaptacije' bilo muljanja, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Ministar Banožić odgovara da se na taj manevar odlučio jer se sad jasno vidi da je uređenje državnog stana kojim se on koristi odrađeno po istom modelu kao i uređenje državne rezidencije kojom se koristi predsjednik Milanović.

- Riječ je o jednom licemjerju, gdje predsjednik o tome šuti, a mene proziva da sam nešto loše napravio za državu i državne nekretnine i maltene me tereti za korupciju. Dakle, ovdje nije bio smisao optužiti njega nego dokazati da ima jednak primjer i sad očekujem za sebe da kaže sve ono što je rekao za mene, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Iz Državnih nekretnina pak potvrđuju da je 2020. za sanaciju rezidencije potrošeno 190 tisuća kuna. Radilo se prema planu odobrenom još 2018.

- Društvo posluje prema godišnjim planovima poslovanja, planovima javne nabave te radi sve u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, stoji u priopćenju Državnih nekretnina.

Na prozivanje MORH-a reagirala je i Maja Đerek koja upozorava na to da je upravo ministar Banožić u vrijeme hvarske adaptacije bio nadređen Državnim nekretninama.

- Ukoliko MORH (ili ministar Banožić) imaju saznanja da se nepropisno trošilo za adaptaciju državne rezidencije na Hvaru potrebno se obratiti osobnoj agentici za nekretnine gospodina Banožića, koja ga je vodila u razgledavanje stana od 90 m2 u centru Zagreba. Dakle, prava adresa za prijavu je v.d. direktora Državnih nekretnina Renata Sabo, poručila je Maja Đerek.

Ministar Banožić smatra da zviždačica Đerek selektivno bira podatke koje će objaviti jer ulaganja u državne rezidencije nigdje ne problematizira. A predsjednika Milanovića optužuje da je prilikom posjeta vojarni u Našicama zlorabio vojnu policiju.

- Dakle, vojna policija je poslana da makne stražare sa stražarnica da ne bi novinari ušli unutra. Halo ? Pa šta je to ?, zapitao se Mario Banožić.

I tako u krug. Političkom ratu završetak se ne nazire. Dosad su najdeblji kraj izvukli obični vojnici. Za odrađene zadatke prema zapovijedi predsjednika - ministar im ne želi isplatiti dnevnice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!