Sukob u Saboru oko termina saslušanja ministra Filipovića

28.10.2022.

14:38

Autor: M.Š./Hina/HRT

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zastupnice Glasa i Zeleno-lijevog bloka izjavile su u petak kako odlukom da saborski Odbor za gospodarstvo u ponedjeljak, uoči blagdana Svih svetih, sasluša ministra Davora Filipovića u vezi Ine, Vlada šalje poruku da o Ini ne želi razgovarati, no iz HDZ-a to odlučno demantiraju.

- Ponedjeljak je radni dan za sve građana, pa i za zastupnike, uzvratio je Damir HabIjan (HDZ) zastupnici Anki Mrak Taritaš (Glas) koja je apostrofirala da će se saslušanje održati dan prije neradnog blagdana, kad građani obilaze grobove.

- Vlada ima dugu tradiciju izbjegavanja institucija države koje ju zovu na razgovor, posebno Sabora, konstatirala je zastupnica.

Habijan uzvraća kako je razvidno da se netočnom pokazala mantra dijela oporbe da HDZ želi nešto zabraniti.

- Samo smo inzistirali da se saslušanja provode pred nadležnim tijelom, a ne pred Antikorupcijskim vijećem, gdje se to ne može raditi, kazao je. 

- HDZ nije želio ništa zabraniti, usvojio je prijedlog oporbe i saslušanje ministra će se održati, nitko od nikog ne bježi, poručio je HDZ-ov zastupnik.

- Saslušanje ste stavili u ponedjeljak, 31. listopada, što je poremetilo i planove HDZ-ovih članova, pa i predsjednika Odbora Žarka Tušeka, za spajanje vikenda i putovanje u bolje i ljepše zemlje od ove u kojoj vlada HDZ, rekla mu je Sandra Benčić (ZLB).

Tušek: Termin problematiziraju oni koji su sjednicu tražili

Tušeku je pak neshvatljivo da problem s terminom sjednice u ponedjeljak imaju oni koji su sjednicu inicirali.

Sjednica Odbora održava se na zahtjev opozicijskih zastupnika, kazao je i naglasio kako je ponedjeljak najnormalniji radni dan u Saboru pa uopće ne vidi potrebu za takvom raspravom.

- Ne znam je li nekim zastupnicima ponedjeljak neradni dan i primaju li plaću od utorka, a za ponedjeljak ne, kazao je.

- Otkad je donesena odluka o sjednici Odbora počeli su teći poslovnički rokovi, a u dogovoru s ministrom Filipovićem definiran je termin u ponedjeljak obzirom na njegove unaprijed planirane sastanke i putovanja, dodao je Tušek.

Odbor će Filipovića javno saslušati na temu imenovanja članova Uprave Ine s hrvatske strane, planova daljnjeg upravljanja i razvoja tvrtke te Vladinih planova u vezi poremećaja na tržištu nafte i plina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!