Sukob zbog rampe u Koromačnom

06.07.2022.

07:00

Autor: I.B./Regionalnidnevnik/HRT

Koromačno

Koromačno

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Da je dobra komunikacija uvijek temelj svega, pokazalo se na primjeru mjesta Koromačno u Istri. Ondje je, čini se, upravo nje nedostajalo, jer umalo nije došlo do fizičkoga sukoba između lokalnoga stanovništva i čelništva općine. I to zbog rampe.

Koromačno je najpoznatije po tvornici cementa. Nakon nekoliko godina prijepora lokalna zajednica s tvornicom je postignula zajednički jezik i mjesto je i turistički procvjetalo. Toliko da je sad općina odlučila rampom zabraniti ulazak u Koromačno svima osim stanovnicima. Da se spriječi prometni kaos.


- Pristup plažama, pristup trgovini nismo ograničili, to je još uvijek svima dostupno, samo je sad način drugačiji, a to je da se moraju parkirati 200-tinjak metara na ulazu u naselje i prošetati do prvih plaža, ističe načelnica općine Raša Glorija Paliska.


Prije nekoliko godina mještani su se uspješno usprotivili rampi. I tada, kao i sad nude druga rješenja.


- Parkirna mjesta, da se postavi znakove gdje treba parkirati, ne treba parkirati, a kad se stavi znak gdje ne treba parkirati ako nije moguće drugo, da se stave stupići ili betonski čunjevi. Načelnica Glorija u tri godine nije ništa poduzela, kaže Lino Dobrić.


Za komunalnoga redara bilo bi puno posla da ga se češće vidi, kažu stanovnici.


- Ja ga nikad nisam vidjela, ako on i postoji, ja ga osobno nisam vidjela, niti tu postoji kakav znak, niti postoji išta. Da, plan postoji, za parkiralište i regulaciju prometa, ali taj plan nikada nije izveden, rekla je Ljiljana Česnik iz Labina.


Prvo rampa da počne red, kaže neumoljivo načelnica. Onda će se razmišljati o daljnjim prometnim rješenjima.


Na koji će se način barke po naselju micati i drva po naselju, cjelokupno uređenje, za okućnice, parkiranje oko njih, parkiralište za plažu.

- Čim riješimo priobalna naselja nastavljamo tu dalje, kaže načelnica Paliska.


Oni najstariji, ujedno su i najmiroljubiviji. Njima sve veća gužva ne smeta.


- Meni ne smeta, čak i pod prozor moj parkiraju, ja nikad nisam rekao ništa, ne. Bolje tako nego da je pusto mjesto, smatra Remiđo Grgorinić iz Koromačnog.


Reda svakako mora biti, posebice kad je o prometu riječ, ponajprije zbog sigurnosti života. No, šaka o stol nikada nije izazvala pljesak. U ovome slučaju načelnica je ipak malo popustila. Karticu će za rampu dobiti i stanovnici okolnih mjesta koja Koromačnu gravitiraju, kaže. Ali, rampu će, ističe, svakako postaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!