16:50 / 31.10.2020.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik 2/B.A./HRT

Sukob zbog vijenaca: Ured predsjednika optužio MORH

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dok je predsjednik jučer izjavio da su iz Vlade upravo za taj dan zatražili Počasno-zaštitnu bojnu, ministar obrane odbacuje takve tvrdnje.
U čast hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku, ali i svima onima koji više nisu s nama - predsjednik Vlade položio je vijence. Predsjednik države jučer, a Vlade danas - jer zajedničko polaganje, kaže premijer, nije bilo u planu.

➡️ Milanović o pozivu Plenkoviću: Šteta, opet sitno petljanje
➡️ Blagdan Svih svetih - očekuju se gužve na grobljima

- Pa mi smo jučer, kao što znate, imali normalan, uobičajeni radni dan, oduvijek smo planirali ići danas i danas smo tu, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Ako ćemo se dogovarati putem medija, teško ćemo se dogovarati, dodao je.

I dok je predsjednik jučer izjavio da su iz Vlade upravo za taj dan zatražili Počasno-zaštitnu bojnu, ministar obrane odbacuje takve tvrdnje.

- U petak je Ured predsjednika zatražio za 10 sati, dobio je Počasno-zaštitnu bojnu, a u 11 sati je Ministarstvo obrane polagalo vijence, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

- Protokol je nakon toga utvrdio da će predsjednik Vlade, odnosno predsjednik Sabora imati polaganje u subotu, ne vidim tu ništa sporno, dodao je.

Iz Ureda predsjednika danas kažu - posjeduju i dokumente u kojima je ministar obrane, 23. listopada, donio odluku o zajedničkom polaganju vijenaca.

- Ured predsjednika, dakle, nije obaviješten o odluci, niti mu je poslan prijedlog programa na usuglašavanje. Znači li to da MORH-ove službe ne provode odluke ministra obrane? U ovom slučaju nisu ih provele. Ako je tako, velik je to problem, prije svega ministrov, pa ga on sam mora i rješavati, a ne neistinama prebacivati odgovornost, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Iz MORH-a je danas stigao demanti.

- Neistina je da je Mario Banožić potpisao odluku o zajedničkom polaganju vijenaca predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske za dan 30. listopada 2020. godine s početkom u 11.00 sati, stoji u priopćenju. Opširnije

Vijence je položio i predsjednik Sabora, koji se u medijsko prepucavanje ne želi upuštati.

- Predsjednik Republike pokušava ući u neke polemike, ali on je odabrao svoj stil, on ima svoj put, on je ponekad, po meni, preteških riječi i u meni sigurno neće imati partnera za tu vrstu rasprave, rekao je Gordan Jandroković.

Iz HNS-a kažu da su razočarani komunikacijom predsjednika.

- Ja se nadam da će on ono što je i u kampanji govorio, a to je da je to nebitna funkcija s ovakvim ovlastima, da će ići u tu realizaciju i da će se na kraju predsjednik birati u Saboru, rekao je Predrag Štromar (HNS).

I u Zagrebu, ali i u Vukovaru vijence je položio ministar branitelja. Neizbježno pitanje - kako će ove godine izgledati kolona sjećanja.

- Program će se temeljiti na dostojanstvenom obilježavanju toga važnoga dana, Dana sjećanja, a s druge strane, svakako da ćemo voditi računa o zaštiti odnosno sigurnosti zdravlja ljudi, rekao je Tomo Medved.

Sastanak o toj temi u Ministarstvu branitelja najavljen je za sljedeći tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!