10:27 / 12.04.2019.

Autor: P.F./S.M./V.K./D.M./HRT

Summit '17+1' - značajan napredak u odnosima s Kinom

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Potpisani su brojni sporazumi s Kinom. Prihvaćena je Deklaracija iz Dubrovnika koja određuje smjer odnosa 17 zemalja i Kine.
Dubrovniku je održan summit 16+1, sastanak 16 srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja i Kine. Nakon plenarne sjednica šefova vlada država Srednje i Istočne Europe i Kine potpisani su brojni sporazumi o suradnji Kine i ostalih država sudionica. Inicijativi 16+1, od danas se pridružila i Grčka. Prihvaćena je Deklaracija iz Dubrovnika koja određuje smjer odnosa 17 zemalja i Kine.

U Dubrovniku se format 16+1 prvi put proširio i prerastao u 17+1 jer se pridružila i Grčka. Atena je važna europska poluga kineskog novog puta svile "Jedan pojas, jedan put" jer je luka u Pireju od 2009. u kineskom vlasništvu i roba iz nje ide željeznicom prema srednjoj Europi. Domaćin sljedećeg summita 17+1 bit će Kina, a Hrvatska će ugostiti ministarski sastanak s temom promet i infrastruktura, što je važno kako bi nadoknadila zaostatak.Održan je i 9. poslovni forum inicijative u čijem su fokusu bili infrastruktura, turizam te malo i srednje poduzetništvo. Riječ je o najvećem skupu gospodarstvenika dosad u Hrvatskoj. Osim javnih, uključene su i privatne tvrtke iz Hrvatske. Među tim projektima je izgradnja novog stadiona na Kantridi u Rijeci, ulaganja u obnovljive izvore energije, željeznicu, izgradnja Muzeja iluzija u Šangaju.

Po čemu će ostati zapamćena zadnja tri dana u Temi dana govorili su ministar gospodarstva Darko Horvat i prof. Radovan Vukadinović.Tijek događaja:

14.40 - Na marginama summita premijer Andrej Plenković sastao se s premijerima Sjeverne Makedonije i Grčke te predsjednikom Vijeća ministara BiH. Srbijanska premijerka Ana Brnabić nije imala bilateralni susret s Plenkovićem, ali je u svojem prvom posjetu nahvalila Dubrovnik i najavila poziv Plenkoviću u Beograd.

Na ovu izjavu srbijanske premijerke Andrej Plenković se osvrnuo u razgovoru za RTL. "Hrvatska dogodine predsjeda EU i ja ću u procesu priprema za to predsjedanje obići sve nama susjedne zemlje. Siguran sam i Beograd i Sarajevo i Skopje i Prištinu i Tiranu. Želimo se dobro pripremiti za summit koji će biti u svibnju 2020", rekao je.13:25 Kineski premijer Li Keqiang izjavio je da "ovaj sastanak na vrhu još jednom pokazuje da smo ujedinjeni u multilateralnim odnosima".

- Ujedinjeni smo u želji da postignemo slobodnu trgovinu. U današnjem svijetu imamo pravila trgovine, bilateralne ugovore, a i prekoregijsku suradnju. Ova naša suradnja između država Srednje i Istočne Europe i Kine je jedna takva suradnja.

- Zajedno s premijerom Plenkovićem i premijerom Bugarske pokrenuli smo centar globalnog partnerstva. Taj je centar poput svojevrsnog think-thanka. To je tijelo koje će omogućiti konzultacije, kako bi se omogućilo kineskim poduzećima da bolje razumiju europska pravila, a i obrnuto.

- Tijekom ovog sastanka na vrhu pozdravili smo i Grčku kao punopravnu članicu. Sada smo platforma 17 + 1. Dva su naziva - Kina i države srednje i istočne Europe, a drugi naziv je 16 tj. 17 + 1. Upravo zbog tog međusobnog poštivanja i možemo tako daleko doći kao što smo i došli u našoj suradnji. Svakako ćemo nastaviti podržavati slobodnu trgovinu i promicati pravedni i ujednačeni tretman svih kompanija, poduzeća, institucija. Promicat ćemo suradnju na temelju utvrđenih pravila, kazao je među ostalim kineski premijer.13:10 Premijer Plenković zahvalio je svima što su došli u Hrvatsku na 8. sastanak na vrhu, a posebno je zahvalio premijeru Liju koji je 4 dana proveo u Hrvatskoj. Naglasio je kako će njegov posjet i ovaj današnji summit biti referentna prekretnica u jačanju  odnosa i suradnje na platformi "17+1“.

- Posebno mi je drago da smo danas u Dubrovniku, gradu koji je i u povijesti krasila važna uloga u trgovini  u spajanju istoka i zapada i u diplomaciji, imali prigodu održati naš susret, naglasio je. Premijer je istaknuoo kako je Marko Polo, koji se rodio na Korčuli, otoku blizu Dubrovnika, bio preteča suradnje s Kinom.

- Drago mi je kako će ovaj summit biti zapamćen po tome što se platformi priključila i Grčka i na taj se način unaprijedio i proširio format suradnje, rekao je premijer Plenković.

- Danas je održan i 9. Poslovni forum na kojem se okupilo više od 1000 ljudi i na kojem je održano mnogo konkretnih sastanaka i uvjeren sam da će iz tih sastanaka biti puno rezultata u pogledu novih ugovora i poslova te s time i povećanja trgovinske razmjene.

Premijer je naglasio kako mu je drago što je ova godina, godina hrvatsko-kineske suradnje u području kulture i turizma, koja će pridonijeti tome da možemo u budućnosti ugostiti još više kineskih turista, kojih je u prošloj godini bilo četvrt milijuna.

- Danas smo usvojili konsenzusom smjernice koje predstavljaju naglasak na sva područja koja želimo graditi suradnju između Kine i država Europe. Od bolje povezanosti, preko trgovine, investicija pa do suradnje u nizu resora, rekao je premijer.


13:00 - Premijer Andrej Plenković u završenom je obraćanju rekao je kako je Hrvatska sretna što je imala priliku da bude domaćin ovoh sastanka na vrhu.  Smjernice koje ćemo usvojiti su plan za buduću suradnju koja dotičnu sva bitna pitanja, poručio je.12:55 - Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo biti na ovom summitu predstavljajući Grčku po prvi puta kao punopravnu članicu ovog sastanka na vrhu Kine i zemalja država srednje i istočne Europe.

- "17+1"  je značajan razvoj naše suradnje u okviru inicijative, rekao je premijer Tsipras i dodao kako se zahvaljuje svima, a posebno domaćinu Plenkoviću i premijeru Liju na velikim naporima da potvrde Grčku kao člana ove inicijative.

Grčki premijer je rekao da se raduje zajedničkom radu sviju u ovom okviru, poštujući pravila i procedure EU, kako bi se promicala gospodarska suradnja kroz ovu vrlo učinkovitu platformu suradnje s Kinom. Rekao je kako smatra da je ovo ključni trenutak za globalni i regionalni razvoj i kako trebamo ostaviti krize iza sebe te pronaći novi način suradnje na globalnoj i regionalnoj razini.

- To pokušavamo ostvariti nadvladavajući izazove kao što su sukobi u regiji. Nedavno smo pronašli rješenje problemu s imenom između Grčke i Sjeverne Makedonije, što je važno za regiju i Balkan, rekao je. Tsipras je zaključio kako njegova zemlja želi čvrsto surađivati s zemljama u regiji i s Kinom.12:50 - Prisutnima se obratio kineski premijer Li Keqiang. U završnim riječima na summitu u Dubrovniku kineski premijer Li Keqiang rekao je da među sudionicima postoji visoka razina razumijevanja i kako je skup dao brojne rezultate.

11:14 prisutnima se obratio premijer Li Keqiang i rekao kako je današnji sastanak na vrhu dao brojne rezultate i kako je Kina posvećena podržavanju slobodne trgovine te kako bilateralnih, tako i multilateralnih odnosa.

Kina je potvrdila važnost  suradnje u okviru „16+1“, a posebno doprinos u suradnji EU i Kine, istaknuo je i dodao kako vjeruje kako će ova suradnja doprinijeti većoj ravnoteži razvoja u Europi. Naglasio je kako Kina podržava proces integracije u Europi i sretna je što može svjedočiti da je Grčka, nakon procesa podnošenja zahtjeva, dobila potvrdu svih 17 zemalja i da je sada postala puni član platforme za suradnju.

Rekao je kako vjeruje da će s Grčkom kao novom članicom, suradnja i dalje davati snažan doprinos odnosu između Kine i zemalja srednje i istočne Europe.
Premijer Li Keqiang naglasio je kako su definirali prioritetna područja naše buduće suradnje i usuglasili smo se oko toga da program iz Dubrovnika bude temelj i smjernica koja će pomoći u budućim odnosima.

Kineski premijer je rekao kako će iduće godine Kina biti domaćin ovome summitu i kako će to biti prvi sastanak na vrhu, nakon pristupanja Grčke.11:07 - Premijer Andrej Plenković pozdravio je sve prisutne i naglasio kako se jednom godišnje Platforma "16+1" susreće kako bi razgovarali o konkretnim rezultatima suradnje, a uz to uspostavili nove ciljeve buduće suradnje. Istaknuo je kako je sve veći interes za ovu platformu što pokazuje da je ova vrsta suradnje produktivna i dovodi do stvarnih rezultata. Premijer je posebno je pozdravio Grčku zbog koje je ovaj summit prerastao u forum "17+1“.

- Ova je platforma veliki doprinos odnosa Europe i Kine. Vlada RH podržava generiranje novih projekata. Možemo se složiti da je kineski gospodarski rast nešto što je vrlo važno u stvaranju zamaha svjetske ekonomije. Svi tražimo bolje modalitete naše suradnje što bi rezultiralo većim otvaranjem radnih mjesta. Suradnja "16+1“ je postala platforma za intenzivan politički i gospodarski odnos, rekao je premijer i dodao, kako Hrvatska podržava intenzivniji dijalog na platformi povezanosti između EU i Kine. Ponosan sam najaviti da će Hrvatska 2020. biti organizator konferencije za ministre prometa, naglasio je.

Izgradnja Pelješkog mosta, najvažniji je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj koji izgrađuje tvrtka iz Kine. Tim će mostom Dubrovnik biti bolje povezan sa ostatkom zemlje i on je u pravom smislu postao most naše suradnje, naglasio je premijer Plenković. Premijer je rekao kako se nada da će svi razgovori koji su danas obavljeni doprinijeti daljnjem porastu trgovinske razmjene i razvoju naših odnosa.11:00 - U dvoranu hotela Palas stigli su premijeri Plenković i Keqiang. Zaključci sastanka na vrhu objavljeni su u usvojenom dokumentu pod nazivom „Dubrovačke smjernice" (Dubrovnik Guidelines). Domaćin sljedećeg summita iduće godine biti će Kina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!