Europski čelnici u Bruxellesu raspravljaju o stanju u eurozoni

24.03.2023.

Zadnja izmjena 12:10

Autor: HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Johanna Geron / Reuters

Drugi je dan sastanka Europskog vijeća. Očekivano - glavna tema - rat u Ukrajini i pomoć toj zemlji u borbi s Rusijom. Sastanak se danas nastavlja razmatranjem stanja u eurozoni, a prvi put, kao punopravna članica na ovoj razini, sudjeluje Hrvatska.
Liderima su se pridružili Christine Legarde, predsjednica Europske središnje banke, i Paschal Donohoe, predsjednik Euroskupine. Razgovara se o europskoj monetarnoj uniji, o stanju u bankovnom sektoru s obzirom na pad banaka Silicon Valley i Credit Suisse.

Legarde će izvijestiti lidere o naporima koji se ulažu u stabilizaciju financijskog sektora i o mogućim rizicima koji bi se mogli pojaviti. Donohoe je jutros rekao novinarima da je europski bankovni sustav stabilan zahvaljujući čvrstoj regulativi.

video thumb

Čelnici Europske unije podržali su jučer na summitu u Bruxellesu odluku o hitnom slanju milijun komada topničkog streljiva Ukrajini putem zajedničke nabave. Za nabavu streljiva iz postojećih zaliha bit će osigurano milijardu eura te još milijardu za narudžbu streljiva kalibra 155 milimetara, kako bi Unija popunila ispražnjene zalihe. 

Na summitu se raspravljalo i o konkurentnosti gospodarstva Unije u odnosu na Kinu i SAD. 

Razgovaralo se i o 11. paketu sankcija.

- Europska unija je ujedinjena, djeluje zajedno i solidarno. To je nešto što Putin nikada nije imao na umu, da će podrška Ukrajini biti tako jedinstvena i tako duga. Spremni smo podržavati Ukrajinu onoliko koliko je to uistinu potrebno, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

- Važno je ubrzati europske sposobnosti kada je riječ o opremi, a jedna od tema bit će i povećanje naših sposobnosti nabave i proizvodnje oružja i, primjerice, streljiva. Mislim da je veoma važna odluka, donesena ovoga tjedna, ta da ćemo Ukrajini osigurati više streljiva, koje im je doista potrebno svaki dan, rekla je Sanna Marin, finska premijerka.

- U sklopu desetog paketa sankcija, predvidjeli smo mogućnost uvrštavanja na popis osoba, tvrtki te drugih entiteta i iz trećih zemalja za koje vidimo da zaobilaze sankcije EU-a protiv Rusije. Dakle, tu je paket mjera koje smo već poduzeli, ali to svakako nije dovoljno. Zato će se i 11. paket uglavnom baviti pitanjem njihova zaobilaženja i načina na koji se tomu možemo suprotstaviti, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!