Summit G20 počeo obiteljskom fotografijom sa zdravstvenim djelatnicima

30.10.2021.

16:56

Autor: Hina/HRT

Član talijanskog medicinskog tima snima selfie s američkim predsjednikom Joeom Bidenom

Član talijanskog medicinskog tima snima selfie s američkim predsjednikom Joeom Bidenom

Foto: Ludovic Marin / Reuters

Skupina 20 vodećih industrijskih nacija (G20) počela je dvodnevni summit u subotu u Rimu s naglaskom na multilateralizam, pri čemu je talijanski premijer pozdravio postizanje povijesnog sporazuma za pravedniji i učinkovitiji međunarodni porezni sustav.

video thumb

Mario Draghi, premijer zemlje domaćina summita, pozvao je na veću međunarodnu suradnju u vrijeme kada protekcionizam i nacionalizam rastu usporedo s pandemijom.

- Multilateralizam je najbolji odgovor na probleme s kojima se danas suočavamo, rekao je Draghi.

- Na mnogo načina to je najbolji odgovor. Od pandemije i klimatskih promjena do pravednog i pravičnog oporezivanja, djelovati sam jednostavno nije opcija, dodao je.

Talijanski domaćin pozdravio je sporazum o globalnoj korporativnoj poreznoj reformi koju su ministri financija G20 dogovorili početkom listopada.

- Postigli smo povijesni sporazum za pravedniji i učinkovitiji međunarodni porezni sustav, rekao je Draghi svjetskim liderima u Rimu.

Sporazumom se utvrđuje minimalni korporativni porez od 15 posto u cilju sprečavanja multinacionalnih kompanija da kriju profit u poreznim oazama.

Draghi je istaknuo predanost cilju Svjetske zdravstvene organizacije o cijepljenju dvije trećine stanovništva planeta do sredine 2022. No pritom je kritizirao velike nejednakosti u pristupu cjepivima između bogatih i siromašnih.

Oko 70 posto stanovništva bogatih zemalja primilo je barem jednu dozu, a u najsiromašnijih tek 3 posto, rekao je Draghi pa naglasio: "Takve razlike moralno su neprihvatljive i podrivaju svjetski oporavak".

G20 u Rimu počeo je dan prije UN-ova summita o klimi u Glasgowu uoči kojeg je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao da će borba za spas klime biti izgubljena ako se G20 ne uključi.

Prosvjed tijekom summita 

Prije samita rimska policija rastjerala je jutrošnji prosvjed desetaka klimatskih aktivista i blokirala cestu blizu ministarstva za okoliš kojom se prilazi mjestu održavanja skupa.

Prosvjednici su izvikivali "Ako se ništa ne promijeni, blokirat ćemo grad", navodi agencija Ansa.

Dva su prosvjeda predviđena poslije podne u subotu na kojima se očekuju tisuće sudionika.

Prosvjed tijekom summita G20 u Rimu

Prosvjed tijekom summita G20 u Rimu

Foto: Yara Nardi / Reuters

Obiteljska fotografija s medicinskim radnicima

G20 počeo je obiteljskom fotografijom šefova država i vlada sa zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti obrane od pandemije koronavirusa.

G20 tradicionalno počinje godišnji samit "obiteljskom fotografijom" no ove godine liječnici, medicinske sestre i drugo bolničko osoblje pridružilo im se na podiju i njima su ovaj političari zapljeskali.

Italija, zemlja domaćin samita, jedna je od država koje su bile najteže pogođene pandemijom u Europi u protekloj godini.

Svjetski čelnici stoje s talijanskim liječničkim timom dok se okupljaju radi službene obiteljske fotografije prvog dana samita čelnika G20

Svjetski čelnici stoje s talijanskim liječničkim timom dok se okupljaju radi službene obiteljske fotografije prvog dana samita čelnika G20

Foto: Ludovic Marin / Reuters

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!