08:11 / 03.12.2018.

Autor: T.V./HRT

Summit SEI-ja u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Hrvatski premijer Andrej Plenković bit će danas domaćin svečane večere za sudionike sastanka u zagrebačkom hotelu Esplanade.
Hrvatska je domaćin dvodnevnog sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative. U Zagreb je stiglo šestero europskih premijera, europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Suma Chakrabarti te drugi visoki dužnosnici. Summit se održava na kraju jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja tom inicijativom.

Danko Družijanić
javio se iz zagrebačke zračne luke.U fokusu summita je mađarski premijer Viktor Orban, koji nakon 7 godina dolazi u službeni posjet Hrvatskoj. Sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem, a predviđen je susret i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. Hrvatska i Mađarska imaju nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je odbijanje Budimpešte da izruči predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija, za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu po tužbi da je bivšem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u INA-i Mađarima.Hrvatski premijer Andrej Plenković domaćin je svečane večere za sudionike sastanka u zagrebačkom hotelu Esplanade.Summit Srednjoeuropske inicijative vrhunac je diplomatskih napora Hrvatske u ovoj godini, ocijenila je sinoć za HTV ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. "Boravak albanskog izaslanstva bit će iskorišten da se s tom zemljom potpiše izjava o strateškom partnerstvu", najavila je također ministrica.

SEI je osnovan prije 30-ak godina s idejom da se pomogne državama regije u pristupanju EU-u i od današnjih 18 članica SEI-ja, njih 10 su članice EU-a, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva. Osnovan je 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.Predsjedanje SEI-jem od Hrvatske će u Zagrebu preuzeti Italija.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!