20:52 / 25.03.2018.

Autor: I.M./HRT

Sumnja u transparentnost Jadrolinijinog natječaja

-

-

Foto: - / -

Državni brodar Jadrolinija raspisao je natječaj za putničke katamarane. Traže se dva nova i dva rabljena, duljine 45 metara, za 300 putnika.
Državni brodar Jadrolinija raspisao je natječaj za putničke katamarane. Traže se dva nova i dva rabljena, duljine 45 metara, za 300 putnika. Riječ je o milijunskom poslu, ali s vrlo kratkim rokom isporuke u čemu domaći brodograditelji vide problem - i razlog za sumnju.

Vrijednost natječaja je 36 milijuna eura za četiri katamarana. U kunama: 270 milijuna, bez PDV-a. Domaći brodograditelji sumnjaju da je natječaj pisan za određenog ponuđača.

U Jadroliniji pred kameru ne žele. Kažu, još nije odlučeno koja će od inozemnih ponuda biti prihvaćena. I opravdavaju se da im je flota brzih brodova stara u prosjeku četvrt stoljeća. Iz uprave su priopćili kako "obavljaju razgovore s hrvatskim brodogradilištima, koji dosada nisu imali iskustva u izgradnji aluminijskih brzih putničkih brodova, a vezano za razvoj ovih brodova u hrvatskim brodogradilištima kroz dulje rokove."

U šibenskom brodogradilištu tvrde da ih nitko iz Jadrolinije nije kontaktirao. A primjerice, tijekom 9 godina za norveške su naručitelje isporučili 76 takvih aluminijskih katamarana! Riječ je o 15-metarskim radnim brodovima. No i triput veći iz Jadrolinijina natječaja, tvrde, mogli bi se napraviti u njihovu i za aluminijsku gradnju specijaliziranom pulskom brodogradilištu.

Ako smo dobri Norvežanima, koji su najbogatija država na svijetu, koji stvarno mogu birati od koga će kupovati brodove i kupuje ih od šibenskog NCP-a  -  zašto nismo dobri domaćem brodaru?, pita Roko Vuletić, predsjednik Uprave NCP grupe.

Sumnje im budi i činjenica da je savjetovanje o natječaju bilo smješteno u blagdansko vrijeme - od 29. prosinca do 8. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!