Šundovu počelo suđenje za lažiranje statusa ratnog invalida

12:42 / 26.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Jure Šundov

Jure Šundov

Foto: Miranda Cikotic / PIXSELL

Na Općinskom sudu u Splitu u četvrtak je počelo suđenje bivšem predsjedniku splitskog Gradskog vijeća i bivšem zamjeniku gradonačelnika Splita Juri Šundovu osumnjičenom da je lažnom dokumentacijom osigurao prava ratnog vojnog invalida Domovinskog rata.

Šundova optužnica tereti da je lažirao šesnaest liječničkih nalaza i tako stekao status hrvatskog ratnog vojnog invalida. Time je državu oštetio za nešto više od 270 tisuća kuna u razdoblju od siječnja 2006. do travnja 2018. godine.


- Članovi liječničkog povjerenstva su, ne sumnjajući u istinitost i vjerodostojnost priloženih liječničkih nalaza, utvrdili postojanje posttraumatskog sindroma kao bolesti koja je osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma od trideset posto, stoji u optužnici.


Pred sudom je ustvrdio da se ne osjeća krivim i da će obranu iznijeti na kraju postupka.


Upitan za komentar optužnice, Šundov je za Hinu ponovio kako se ne osjeća krivim dodajući da je "proveo 1987 dana u borbenom sektoru".


Suđenje se nastavlja u listopadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!