Sunić: Politička klima Europe pogodna je za masovne prosvjede

05.06.2023.

09:56

Autor: Studio 4/HRT/T.S.

Dr.sc. Tomislav Sunić

Dr.sc. Tomislav Sunić

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Poljska, ali i Europa ovakav masovan skup kakav je jučer održan u Varšavi nije vidjela od pada komunizma u toj zemlji davne 1989.godine. Što se događa u Poljskoj prije jesenskih parlamentarnih izbora? Istodobno u Njemačkoj raste potpora krajnje desnog AfD-a, posebno u Istočnom djelu države i Leipzigu gdje su se ove nedjelje sukobili pripadnici njemačke ljevice i policije. Aktualne događaje u Poljskoj i Njemačkoj u Studiju 4  je komentirao prof.dr.sc Tomislav Sunić.

Politička klima Europe pogodna za masovne prosvjede


- To je općenito jedna politička klima diljem Europe, i u Njemačkoj i u Francuskoj, vidjeli smo nedavno čak i u Beogradu, tako da nas prosvjedi u Poljskoj ne trebaju iznenaditi. Međutim, ono što moram naglasiti je da oni nisu jasno ideološki pozicionirani, tako da nije jasno još da li je to u Poljskoj antikomunistički ili antiliberalni pokret ili je to možda jedan prozapadnjački, pro-Europska unija. U ovom trenutku ne možemo još o tome spekulirati. 

Poljski problemi su slični hrvatskima, Sunić ocjenjuje.

- Isto kao i kod nas. Manje i više ljudi se žale, glasači se žale na korupciju u vladi, na silne troškove, na energetske troškove.  Pored toga, ne smijemo zaboraviti da je Poljska sam bok uz Ukrajinu i da zbrinjava veliki broj ukrajinskih izbjeglica. Plus uz to je jedan od glavnih centara preko kojih prolazi oružje iz Njemačke preko Poljske u Ukrajinu. Tako da sve to utiče na jednu relativnu nestabilnost Poljske, rekao je Sunić.

Poljska i njezina uloga u istočnoj Ukrajini


Sunić je naglasio kako Poljska najviše profitira od članstva u EU i dobrim odnosima sa SAD-om.

- Poljska je dobitnik, dobiva najviše novaca iz EU. Ona je najviše profitirala u zadnjih 15 godina od EU. I logično, oni su tradicionalno vezani za Ameriku. Pretpostavljamo čak i po sigurnosnoj strani, ali Poljska je ključna u ratu koji se trenutno odvija u istočnoj Ukrajini. 

Ipak, Sunić podsjeća kako se ne smije zaboraviti i na povijesni odnos Poljske i Ukrajine.

- Nemojmo zaboraviti, nisu oni zaljubljeni previše u Ukrajince. Oni imaju davne povijesne razmirice s Ukrajincima. Nemojmo zaboraviti da su oni bili u sukobu s njima. Tako i unutar Drugog svjetskog rata bila je borba između ruskih i poljskih nacionalista. Tamo su Ukrajinci, koji su dosta zla čak napravili Poljacima.

Nijemci još uvijek pate od stigme nacizma


Sunić je komentirao prosvjede u Leipzigu u Njemačkoj u kojima je došlo do sukoba između radikalne ljevice i policije.

- Jučer je osvanuo veliki članak u glavnim njemačkim novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji govori kako vlada, trenutačna  zelena vlada u Njemačkoj, zatvara oči pred ljevičarskim nasiljem. O tome se vrlo malo govori, a znamo sami zašto, jer konačno njihova ministrica njihova unutarnjih poslova, Nancy Fraser se deklarira javno kao antifašistica i ona na izvijestan način čak i psihološki pomaže tim antifašističkim pokretima. 

Sunić je rekao kako je Njemačka po pitanju antifašizma na prvome mjestu u Europi s organizacijama koje dobivaju potporu iz državne blagajne, ali i zašto je problematičan nasilan istup policije prema prosvjednicima.

- Bilo je 50 ozlijeđenih policajaca. Oni ne smiju previše agresivno nastupiti protiv ljevičarskih, odnosno antifašističkih demonstranata iz jednostavnog razloga, morate razumjeti psihologiju Nijemaca. Oni pate još od stigme fašizma, nacionalno-socijalizma. I ako su oštri prema ljevičarima, prema desničarima nisu. Prije, u zadnjih desetak godina, preko dvije tisuće desničara osuđeno je na novčane kazne ili na zatvorske kazne. Bilo glede revizionizma, bilo glede zločina, mržnje itd. A jučer su bili krajnje oprezni kako će biti prema ljevičarskom vandalizmu, Sunić pojašnjava.

Putinova financijska podrška desnici u Europi


Sunić je komentirao i nagađanja kako Putin daje podršku desnim radikalnim strankama u Europi, usporedivši ih sa situacijom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

- To su spekulacije. Sjećate se, točno za vrijeme prvog mandata predsjednika Trumpa. I dan danas ga napada i New York Times i Washington Post, znači glavni mediji. Da je on bio u suradnji s Putinom i Rusijom. Da su Rusija i Putin financirali njegovu kampanju 2016. godine. Međutim, tu nema nekih empirijskih dokaza.  Tako se također govorilo za nacionalni savez koji je vodila bivša Marine Le Pen u Francuskoj. Da ona prima novce od Putina. Međutim, za to ne postoje neke financijske ili, kako bi rekao, neke fizički konkretne činjenice, objašnjava Sunić.

"Meloni sindrom"


 Sunić se dotaknuo i nadolazećih španjolskih parlamentarnih izbora, na kojima ankete prednost daju Španjolskoj desnici.

- U Španjolskoj što se zbiva nešto što ja zovem sindrom Meloni. Meloni, talijanska premijerka, je nekad pripadala otvoreno MSI-u, to je jedna neo-fašistička stranka u Italiji. Međutim, čim je dobila premijersko mjesto, ona je potpuno ublažila svoju retoriku, potpuno je ušla u te, ovako se to kaže eufemistički, u euro-atlantske integracije. Jako se zalaže za pomoć Ukrajini, plus što se tiče navale stranih migranata i dalje su vrata u Italiji otvorena. Ima više migranata nego što je to bilo u prethodnoj vladi, zaključio je Sunić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!