Šupe, osumnjičena za primanje mita, puštena iz istražnog zatvora

30.09.2022.

Zadnja izmjena 20:02

Autor: HRT/IMS

Maja Šupe

Maja Šupe

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Sada već bivša sutkinja šibenskog suda Maja Šupe, koju Uskok sumnjiči za primanja mita kako bi donijela oslobađajuću presudu, puštena je na slobodu iz splitskog zatvora na Bilicama u kojem se nalazila od 8. rujna.

Na slobodu je puštena po prijedlogu Uskoka koji je prihvatio zahtjev Šupinog branitelja odvjetnika Krešimira Škarice da joj ukinu pritvor koji joj je određen zbog opasnosti da bi mogla ponoviti nedjelo ili utjecati na svejdoke.

Prethodno ju je Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo sudačke dužnosti, a i ispitani su svi predloženi svjedoci.

Odvjetnik Škarica je rekao da će se Šupe aktivno braniti i neće šutjeti te da moraju vidjeti što su govorili drugi optuženici te koji su dokazni prijedlozi izvedeni.

- U ovoj fazi Uskočke istrage nismo mogli biti nazočni ispitivanju svjedoka. Kada vidimo sve izvedene dokaze možemo izvesti svoje dokazne prijedloge, kazao je Škarica.

Osvrnuo se i na medijski pritisak na slučaj za koji je kazao da je opravdan i razumljiv. Na početku se stvari percipiraju na jedan način, a ja sam siguran da će na kraju postupka stvari izgledati malo drugačije, dodao je Škarica.

Kazao je da je Šupe u zatvoru imala korektan tretman, bila je dobro primljena i nije bilo nikakvih provokacija. No, zatvor je vrlo emotivno doživjela što je razumljivo, pogotovo ako se uzme u obzir sudački posao koji je radila 25 godina.

Šupe je pritvorena zajedno s odvjetnikom Branimirom Zmijanovićem i poduzetnikom Blažom Petrovićem. Svi su osumnjičeni za kazneno djelo primanja i davanja mita.

Tužiteljstvo sumnja da je sutkinja primila 15 tisuća eura mita da donese oslobađajuću presudu Blažu Petroviću, a u svemu je posredovao odvjetnik Zmijanović.

Na ispitivanju u Uskoku sutkinja Šupe je negirala kaznena djela za koje ju sumnjiče te je odgovarala na pitanja tužiteljstva i obrane. Njen je odvjetnik tada je otkrio da je mjesec dana prije uhićenja podnijela zahtjev za mirovinu jer joj je narušeno zdravlje.

Zapriječena zatvorska kazna za primanje i davanje mita je do deset godina.

Mešin: Dvojica okrivljenika još ostaju u pritvoru

- Već jutros je branitelj okrivljenice stavio prijedlog za ukidanje istražnog zatvora, međutim tijekom jutra sudac istrage nije imao rješenje DSV-a, negdje nakon podneva zamjenik ravnateljice Uskoka je rekao da je dobio pravomoćno rješenje DSV-a i on je stavio prijedlog za ukidanje istražnog zatvora. Sudac istrage je donio to rješenje. Kroz sat vremena okrivljenica Šupe bi trebala izaći, rekao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

- Svjedoci su ispitani prošli ponedjeljak, a ostala je mogućnost ponavljanja djela. Kako ju je DSV s jučerašnjim datumom razriješio dužnosti sutkinje, tako više nema okolnosti koje ukazuju da bi puštanjem na slobodu mogla ponoviti kazneno djelo, objasnio je.

Nakon što Uskok završi istragu, odlučit će hoće li podignuti optužnicu. Županijski sud u Splitu odlučivat će o osnovanosti optužnice.

Što se tiče ostale dvojice okrivljenika, oni do daljnjega ostaju u pritvoru.

- Sedmog listopada istječe mjesec dana, tako da će se tada odlučivati o istražnom zatvoru za njih dvoje, rekao je Mešin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!