14:00 / 10.02.2020.

Autor: Ivica Đuzel/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Supetrani ne žele sve bračko smeće

-

-

Foto: - / -

Problem zbrinjavanja otpada najizraženiji je na našim turističkim otocima. Raste pritisak iz Bruxellesa, a na odluke i rješenja resornoga ministarstva otočani redovito reagiraju prosvjedima.
Problem zbrinjavanja otpada najizraženiji je na našim turističkim otocima. Raste pritisak iz Bruxellesa, a na odluke i rješenja resornoga ministarstva otočani redovito reagiraju prosvjedima. Tako je jučer bilo i u Supetru na Braču.

Supetrani na odlagalištu otpada Kupinovica ne žele sve bračko smeće. Resorno ministarstvo, naime, odlučilo je da se od prvoga veljače na supetarsko odlagalište dovozi otpad s cijeloga otoka. No Supetrani tvrde da im je zbog smrada i kemijskog onečišćenja izravno ugroženo pravo na zdrav život i okoliš.

Stotinjak Supetrana transparentima i maskama poslalo je jasnu poruku da ne žele da se sve bračko smeće odlukom Ministarstva zaštite okoliša od sada dovozi na Kupinovicu. Zdravlje, poručuju, nema cijenu!

- Ja želim da moje dijete, moji unuci žive u čistom Supetru, da se ne kupa u zagađenom moru, a već je toliko zagađena jedna uvala da je izvješen plakat na njoj kako je zabranjeno kupanje. Tko će onda odgovarati za to, pita se Mate Jakšić, organizator.

Godinama traje borba protiv, kako ističu, ugrožavanja zdravlja, ali i materijalne egzistencije Brača. Podsjetimo, bio je organiziran i referendum o zatvaranju jednog od dvaju odlagališta na turističkom otoku koji je tada propao zbog male izlaznosti. Ekološke su udruge zatražile i ocjenu ustavnosti Zakona o gospodarenju otpadom.

- 5. srpnja je dan zahtjev i Ustavni sud je bio dužan u roku od 30 dana izjasniti se. Evo, sada je 9. siječnja i ništa. Mi očekujemo da bi taj Zakon trebao pasti na sudu pa i ova odluka, naglašava Željana Maričić, Udruga Za naš Supetar.

Gradske vlasti kažu da više nisu mogle ignorirati odluke resornog ministarstva zbog mogućih kazni.

- Grad je poduzeo sve što je mogao da spriječi ovaj epilog. Mi smo pokrenuli ustavne tužbe, imali smo referendum, obratili smo se i ministarstvu da prolongira izvršenje ove odluke na godinu i pol, međutim jednostavno nije bilo razumijevanja i inspekcije su stigle. Prijetili su kaznama i mi smo se morali uskladiti s odlukom, istaknula je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Građani su poručili da se neće miriti s odlukama jer prema odredbama hrvatskog Ustava svatko ima pravo na zdrav život. Sporno je samo koliko se dugo država može odupirati briselskoj birokraciji kojoj su odlagališta diljem Jadrana sve više trn u oku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!