Suprotna stajališta predsjednika i premijera

31.05.2022.

20:13

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Foto: Dnevnik / HRT

Nove sankcije Rusiji komentirao je predsjednik Milanović. Smatra da one uopće ne funkcioniraju, zbog čega će najviše ispaštati građani Unije. Premijer mu je odgovorio iz Bruxellesa, a to nije bila i jedina tema oko koje su se danas lomila politička koplja.

Predsjednik je čvrstog stajališta - sankcije Rusiji ne funkcioniraju, a građane diljem Europe čekaju poskupljenja.

- Niti je rublja pala, niti Rusija to financijski osjeća. Kad bude osjećala, već će završiti rat. To ne funkcionira. Tako da, cijenu će platiti europski građani, Putin će se zadovoljno smješkati, to je to, a ta nafta i plin će otići drugdje jer je potražnja velika i kupaca ima, rekao je predsjednik Zoran Milanović. 

Premijer, pak, situaciju vezanu uz sankcije i cijene vidi potpuno drukčije.

- Nije točno. Rusija zahvaljujući svojim energentima financira svoju agresiju na Ukrajinu. Ne vodimo politiku koja, kad se to sve skupa rezimira, trebala bi ići otprilike na ruku agresora, a to je u ovom trenutku Rusija. E to mi ne vodimo, ako on to vodi, neka to objašnjava građanima. To se sad, nažalost, već zbiva mjesecima, to više nije slučajnost. To je velika šteta i sramota za Hrvatsku, rekao je premijer Andrej Plenković. 

Vezano uz vijest da će Mađarska moći alternativno nabavljati naftu preko Hrvatske, predsjednik tvrdi - zaradit ćemo tek koju lipu.

- Ja bih volio da je Hrvatska ključni igrač, ali opet, Hrvatska nije ključni igrač. Hrvatska nije nikakav igrač. To što će ići nafta kroz naš naftovod, što to znači? Kad imaš leadership, kad imaš vodstvo, pa makar to bio Viktor Orban, moj stari prijatelj i znanac, imaš vodstvo. Kad imaš vazale, nitko te ništa ne pita, kao što ni Hrvatsku nitko ništa ne pita jer uopće ne postavljamo pitanja, rekao je Milanović.

- Čovjek ili ne zna ništa, što je isto moguće, ili je ljubomoran ili govori zaista bez ikakvih argumenata. Ovdje zagovarati rusku poziciju, ovdje negirati zaista stratešku ulogu Hrvatske može se nazvati ili neinformiranošću ili neznanjem ili jalom i ljubomorom, ali to je sve ljudski i meni je žao da on takve izjave daje, ali to je njegov problem, ne moj, rekao je Plenković.

U političkoj areni komentirala se i izjava premijerke Srbije Ane Brnabić da je Hrvatska etnički najčišća europska zemlja.

- Njene izjave političke nemaju nikakvu težinu. Ono što radi Vučić i oni koji rade za njega, to je bitno i žao mi je što to rade. Moj politički utjecaj i snaga u Hrvatskoj je neusporedivo s onim što on može u Srbiji. On je vlasnik Srbije. On radi što hoće. Ja to ovdje nisam radio ni kao premijer, rekao je Milanović.

Na izjavu Ane Brnabić odgovorio je i premijer Plenković, koji ističe - Hrvatska poštuje prava manjina.

- U parlamentarnoj većini su pripadnici svih 8 nacionalnih manjina, ne u jednom mandatu, nego u drugom mandatu. Potpredsjednica Vlade je gospođa Anja Šimpraga, prije nje bio je Boris Milošević. Teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smiješne. Vjerojatno, da jesmo etnički čisti, onda oni ne bi bili niti u Saboru, niti bi participirali u vlasti, rekao je Plenković.

Politička koplja i danas su se lomila oko obilježavanja Dana državnosti.

- To je nije Dan državnosti, to je jedno nasilje jedne male parlamentarne većine, to je usiljeno, bullying nad običajima i dobrim običajima u Hrvatskoj, ukidanje, i to iz osobnog kaprica jedne osobe jednog običaja koji je bio 20 godina u Hrvatskoj i koji je bio u zakonu, a to je da se Dan državnosti, koliko god to nekim ljudima bilo teško za shvatiti, obilježava 25. lipnja, rekao je Milanović.

- Ovdje se ne radi se o različitim interpretacijama tko što misli, nego se radi o Zakonu o državnim blagdanima, koji je donio Hrvatski sabor, i bio bi red, ja sam se tome nadao da će predsjednik Republike drugu godinu ipak, prošle godine je to propustio, da će hrvatskim građanima čestitati Dan državnosti. Mislim da je nedolično da to ne čini hrvatski predsjednik, rekao je saborski zastupnik HDZ-a Mario Kapulica. 

Dok su Dan državnosti obilježili Vlada i Sabor, predsjednik nije bio ni na jednoj svečanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!