19:02 / 11.04.2019.

Autor: Ivana Brailo Drnas/D.M./HRT

Supruga kineskog premijera oduševljena moreškom

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Malo prije podneva, suprugu kineskog premijera na rivi je dočekao korčulanski gradonačelnik. Njoj u čast, daleko od očiju novinara, organizirana je tradicionalna moreška.
Dok je kineski premijer obilazio gradilište Pelješkog mosta, njegova supruga iskoristila je priliku za posjet Korčuli. Kineskom izaslanstvu taj je otok posebno zanimljiv, jer se smatra rodnim mjestom istraživača Marka Pola, koji je zapisima sa svojih putovanja Kinu približio zapadnim zemljama.

Malo prije podneva, suprugu kineskog premijera na rivi je dočekao korčulanski gradonačelnik. Njoj u čast, daleko od očiju novinara, organiziran je tradicionalni korčulanski viteški ples - moreška.

Gradonačelnik Andrija Fabris kaže kako je visoka gošća izjavila "da nikad u životu nije mogla zamisliti takav sklad muzike i baleta, a kad je vidjela da su mačevi pravi, onda je njezino oduševljenje bilo na vrhuncu".

Njezin tim, pak, nije bio toliko oduševljen medijskom pozornošću, budući da posjet Korčuli nigdje nije bio službeno najavljen. Jedina dopuštena kamera bila je ona kineskih novinara.

Korčulani su se pokazali kao pravi domaćini, upoznavši kineske goste sa svojim kulturnim bogatstvom, koje će zasigurno u idućim godinama privlačiti sve više posjetitelja iz ne više tako daleke Kine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!