16:50 / 30.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Suradnja MORH-a i Hrvatskog klastera radi povlačenja novca iz EU fonda

Sporazum između MORH-a i Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije

Sporazum između MORH-a i Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije

Foto: F. Klen / MORH

U sklopu Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije ASDA 2021. u Splitu je potpisan sporazum o suradnji MORH-a i Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije radi priprema za povlačenje novca iz novoutemeljenog Europskog obrambenog fonda.

Ministar obrane Mario Banožić i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac, koji su potpisali taj sporazum, rekli su da Hrvatska treba iskoristi priliku koju pruža Europski obrambeni fond.


Europska komisija je krajem lipnja ove godine službeno osnovala Europski obrambeni fond koji će od 2021. do 2027. raspolagati s osam mlrd. eura kojima će sufinancirati projekte suradnje vojnih tvrtki i tako jačati europsku neovisnost.


- Davali smo podršku našoj obrambenoj industriji, a sad je trenutak kad to činimo s ciljem povlačenja sredstava za daljnje istraživanje, razvoj kapaciteta i nabavu opreme, rekao je ministar Banožić.


Objasnio je kako će u tom procesu za povlačenje novca iz Europskog obrambenog fonda za zajednički nastup biti potrebne minimalno tri zemlje članice EU-a, a na ASDA-i 2021. na poslovnim se susretima razmatra s kojim će zemljama članicama EU-a Hrvatska moći nastupati pri povlačenju novca iz tog fonda.


Također je rekao da se Europski obrambeni fond tumači na različite načine, a postoji i teza da je taj fond utemeljen radi formiranja europske vojske, no zasad je to teza, istaknuo je.


Komentirajući važnost jačanja hrvatske obrambene industrije u geostrateškom smislu, ministar Banožić je rekao kako nabava višenamjenskih borbenih aviona rafala u kratkom roku mijenja našu geostratešku poziciju.


Goran Basarac je istaknuo da je Hrvatska sada pred novim izazovom nakon osnutka Europskog obrambenog fonda.


- Na razini EU-a vidimo formiranje programa orijentiranih na obranu i sigurnost, različite modifikacije obrambenih sredstava kroz razvoj novih proizvoda i usluga na razini EU-a, a koje bi se potencijalno koristilo u okviru svih država članica EU-a kroz neku možda buduću europsku vojsku, rekao je, ističući da je to nova prilika naše obrambene industrije za unaprjeđenje konkurentnosti.


Podsjetio je kako Klaster, koji je osnovan prije osam godina, okuplja više od 70 članova, tvrtki vojne industrije, te predstavnika akademske zajednice i lokalne i regionalne samouprave.


- Pripadnost Klasteru omogućila je dostupnost europskih strukturnih investicijskih fondova našoj industriji kroz koncept Pametne specijalizacije, kroz koji je obrambena industrija RH direktno povukla 550 milijuna kuna bespovratnih sredstava u razdoblju od 2014. do 2020. godine, istaknuo je Basarac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!