19:40 / 11.12.2019.

Autor: I.D./HINA

Suradnja splitskog Medicinskog fakulteta i bolnica u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku

-

-

Foto: - / -

Okrupnjavanjem zdravstvenih institucija u Dalmaciji želi se pridonijeti zaustavljanju odljeva medicinskih djelatnika.
Vodstvo splitskog Medicinskog fakulteta u srijedu je potpisalo Ugovor o suradnji s Općim bolnicama u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku koje će s Klinačkim bolničkim centrom Split činiti nastavnu bazu Medicinskog fakulteta u Splitu.

Takvim okrupnjavanjem zdravstvenih institucija u Dalmaciji želi se pridonijeti zaustavljanju odljeva medicinskih djelatnika, rečeno je.

- Odljevom mozgova radi se ekonomska i demografska šteta, a mi ovim osnaživanjem suradnje zdravstvenih ustanova u Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku dajemo motiv mladim ljudima da vide kako i u Hrvatskoj postoje potencijali za opstanka i njihov napredak i tako ih zadržimo u Hrvatskoj, rekao je Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Potpisanim ugovorom uz KBC Split i Opće bolnice u Zadru, Šibeniku i Dubrovniku postaju sastavni dio splitskog Medicinskog fakulteta.

- Ove će bolnice biti dio nastavne baze, što znači da će studenti splitskog Medicinskog fakulteta moći vidjeti i upoznati se sa sadržajem rada tih bolnica u južnom dijelu Hrvatske, koje će im osigurati smještaj tijekom studijskog boravak u njima. Istodobno, liječnici iz tih bolnica moći će napredovati znanstveno i stručno kroz angažman na Medicinskom fakultetu u Splitu jer oni postaju dio naše katedre, kazao je Đogaš.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić istaknuo je kako je riječ o okrupnjavanju, odnosno "funkcionalnoj integraciji"  zdravstvenih ustanova u Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku radi podizanja razine kvalitete življenja u Dalmaciji.

- Stvaranje mini konzorcija zdravstvenih ustanova znači dizanje sigurnosti življenja ne samo u Splitu nego u svim županijama u Dalmaciji  na višu razinu, dodao je rektor Ljutić.

Na temelju današnjeg ugovora, uz pomoć bolnica iz Splita, Zadra, Šibenika i Dubrovnika, ojačat će se i studiji koji su sve traženiji - studij farmacije i studij dentalne medicine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!