Šušković: Ne odustajemo od zahtjeva za povećanje plaća za 400 eura

16.06.2023.

14:34

Autor: Poligraf/Hrvatski radio/HRT

Poligraf

Poligraf

Foto: Hrvatski radio / HRT

Službenici i namještenici u pravosuđu koji štrajkaju već dva tjedna, nemaju strpljenja čekati da im se plaće povećaju u idućoj godini primjenom novog Zakona o plaćama.

Zbog jako niskih plaća, nije im dovoljan privremeni dodatak na plaću koji je Vlada jučer osigurala za većinu zaposlenih u državnim i javnim službama.

Zato ne odustaju od zahtjeva za povećanje plaća za 400 eura i ostaju u štrajku, poručila je sindikalna čelnica Iva Šušković u emisiji Hrvatskog radija "Poligraf".

- Jučer sam posjetila Prekršajni sud u Novom Zagrebu i mogu navesti primjer gdje su službenici skupljali novac za namještenike, za spremačice koje nemaju niti sredstva za čišćenje, niti rukavice, niti vreće za smeće, a sud nema niti toaletnog papira, rekla je Šušković.

- Namještenici koji rade za plaću koja u kunama iznosi 3.441,00 kn, što je jučer djelatnica pokazala na svojoj platnoj listi za svibanj, iako je i prethodni mjesec imala i prekovremeni rad - ako pogledate njezinu platnu listu, neto plaća je jednaka. Dakle i kada radi prekovremeno, plaća joj se obračunava tako da ona pomaže državi da joj mora manje dodati korekcijom do minimalne plaće u iznosu od 700 eura bruto, istaknula je.


- Je li to razlog za ostati štrajku?, zapitala je Šušković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!