Dražen Jelenić privremeno udaljen s državnoodvjetničke dužnosti

17:50 / 16.04.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Dražen Jelenić

Dražen Jelenić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

 Državnoodvjetničko vijeće (DOV) na tri je mjeseca udaljilo s državnoodvjetničke dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića koji je lani u veljači dao ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika nakon što je otkriveno da je član masonske lože.


Jelenić je nastavio nakon ostavke raditi kao zamjenik glavne državne odvjetnice, ali ga je DOV na sjednici 13. travnja privremeno udaljio s te dužnosti slijedom zahtjeva za pokretanjem stegovnog postupka koji je 6. travnja podnijela glavna državna odvjetnica.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog sumnje da je ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu Državnog odvjetništva.

Zahtijevajući privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti, Hrvoj Šipek je predložila izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti.

Iz DOV-a su zaključili kako je mjera privremenog udaljenja razmjerna i opravdana jer bi daljnje obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dovelo u pitanje uredno funkcioniranje Državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.

Najavili su da će nakon razmatranja zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka donijeti odluku i o njoj obavijestiti javnost.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku na tu dužnost 19. veljače nakon što se otkrilo da je zatajio članstvo u masonskoj loži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!