19:56 / 02.06.2020.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

"Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama"

-

-

Foto: - / -

Za lakše i uspješnije nošenje s krizama poput ove epidemije pomoći će ugovor o dodjeli financijskih sredstava u projektu „Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama".
Za lakše i uspješnije nošenje s krizama poput ove epidemije pomoći će ugovor o dodjeli financijskih sredstava u projektu „Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama".

Riječ je o 63 milijuna kuna vrijednom projektu, financiranom iz europskih fondova. Dosadašnji način upozorenja sirenama zamijenit će se upozorenjem putem mobilnih uređaja.

Koronavirus, potres - dvostruka krizna situacija - borba još traje.

Ključ je pripravnost sustava civilne zaštite i njegovo umrežavanje sa zdravstvenim sustavom. Brzina reakcije u jednom prenosi se na brzinu reakcije u drugom sustavu.

Za rano upozoravanje i upravljanje krizama, zahvaljujući potpisanom ugovoru, Hrvatskoj su na raspolaganju 63 milijuna kuna.

Novac će se uložiti u moderne tehnologije, a informiranje građana podiže se na višu razinu. Cilj je spriječiti katastrofe i neželjene posljedice.

- Od požara poplava, potresa, može biti epidemija, može biti teroristički napad, bilo kakva havarija i da građanin, a danas više manje svi imaju pametne telefone,  dobije konkretnu informaciju, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Sustav javnog uzbunjivanja s vremenom će postajati sve tiši.

Odlazi i koronavirus, barem kad je o novooboljelima riječ, a kraj epidemije proglasit će se nakon što prođe 14 dana od posljednjeg slučaja zaraze.

- Nije bilo novooboljelih. Epidemiološka situacija je u ovom slučaju zadovoljavajuća, to se nije desilo slučajno, stožer je poklonio vjeru struci i u sinergiji svih, građana, struke, politike i vlade postigli smo ove rezultate, istaknuo je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Uskoro će biti poznati i rezultati serološkog testiranja građana.

- Mi smo do sada napravili otprilike 650 anketa i otprilike isto toliko seroloških testova, vrlo blizu smo kraja, naglasio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

U izradi je i dokument o zdravstvenoj zaštiti turista pozitivnih na koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!