U Varaždinu laboratorijske uzorke šalju - zrakom

06:57 / 03.03.2021.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Uređaj Tempus 600

Uređaj Tempus 600

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Opća bolnica Varaždin među prvim je zdravstvenim ustanovama u zemlji koja je uvela sustav zračne pošte za laboratorijske uzorke. Kako bi olakšala rad djelatnicima i smanjila vrijeme za analizu krvi, bolnica je u studenom prošle godine započela s ovom inovacijom vrijednom milijun kuna. 

Medicinski djelatnici varaždinske bolnice više ne moraju fizički prenositi uzorke krvi pacijenata u laboratorij. Uspostavom zračnog sustava između Interne i Medicinsko-biokemijskog laboratorija znatno je skraćen put od vađenja krvi pacijenata do analize i dijagnostike.

- Uređaj se zove Tempus, to je sustav pneumatskih cijevi koja se sastoji od nekoliko jedinica. Jedna je ulazna jedinica u zgradi Službe za interne bolesti-pedijatrijski odjel a povezan je s cijevi dugačkom 195 metara s našim laboratorijem, gdje je prihvat uzoraka, rekla je Ivanka Ostroški, voditeljica Medicinsko-biokemijskog laboratorija.

Varaždinski župan Radimir Čačić objasnio je da uzorci stižu u realnom vremenu, potpuno zaštićeno.

- Nema mogućnosti pogreške jer je sve kompjuterski praćeno bar-kodom, a dostava je 25-40 sekundi, kazao je.

Uz brzu dostavu, smanjeno je i vrijeme potrebno za obradu krvi. Prijenos traje svega 30-ak sekundi, dok su rezultati uzorkovanja gotovi u sat vremena.

- Kliničari temeljem naših laboratorijskih nalaza i drugih dijagnostičkih slikovnih tehnika donose zaključak o tome hoće li će pacijenta smjestiti na odjel ili će ga otpustiti na kućno liječenje, kaže Ostroški.

Dnevno se tako obradi i do 1.000 uzoraka pacijenata koji se zbrinjavaju u Hitnoj internističkoj i pedijatrijskoj ambulanti te na odjelima Interne.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!