Šuta: Puljak vodi politički obračun protiv mene

10.02.2023.

17:14

Autor: Hina/HRT/V.G.

Tomislav Šuta

Tomislav Šuta

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Tomislav Šuta kojeg je Trgovački sud u Splitu imenovao za privremenog upravitelja Vodovoda i kanalizacija (VIK) u petak je najavio da napušta tu tvrtku, a optužio je gradonačelnika Ivicu Puljka da vodi politički obračun protiv njega.

Poštujem odluku suda i ostat ću u VIK-u dok se ne izabere novi direktor, jer ni u jednom trenutku ne želim dovesti u pitanje funkcioniranje te tvrtke, rekao je Šuta na konferenciji za novinare.


Dodao je kako ga je sud imenovao privremenim upraviteljem kako bi VIK mogao nastaviti raditi, "da ne dođe u neugodnu situaciju."

- Ja sam direktor i odlazim iz VIK-a bez naknade nakon izbora novog direktora, već imam nekoliko ponuda iz privatnog sektora, a imam i svoju tvrtku, rekao je Šuta komentirajući Puljkove izjave.

Presuda Trgovačkog suda jasno govori da se odbija odluka o brisanju Tomislava Šute s mjesta direktora VIK-a i da se odbacuje prijedlog Grada Splita da se za v. d. direktora imenuje Tomislav Prljević, istaknuo je Šuta.

Prema njegovu mišljenju, presuda Trgovačkog suda pokazuje da Puljak krši zakon i procedure.

- Puljak manipulira i sve sudske odluke koje mu ne idu u korist on upotrebljava za svoj PR temeljen na podjeli 'HDZ ili Hrvatska' i vidljivo je da on u ovu priču uvlači politiku, ocijenio je Šuta.

Podsjetio je da ga je Puljak prije podržavao te ga je u ožujku 2022. godine imenovao za v. d. direktora VIK-a.

- Obrat je nastao nakon što sam postao predsjednik splitskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika, smatra Šuta.

Komentirajući Puljkove optužbe da kao direktor nije realizirao projekte, Šuta je rekao kako je za vrijeme njegova petogodišnjeg direktorovanja u VIK-u izgrađeno više od 200 kilometara vodoopskrbne mreže i kanalizacije te da je osigurano 3,8 milijardi kuna nepovratnih sredstava EU-a za aglomeraciju na širem splitskom području.

Puljak zadovoljan presudom Trgovačkog suda: Šuta je privremeni upravitelj


Splitski gradonačelnik Ivica Puljak pozdravio je u petak presudu Trgovačkog suda u Splitu u vezi s tvrtkom Vodovodom i kanalizacijom jer je njome, kako je rekao, direktor te tvrtke Tomislav Šuta imenovan za privremenog upravitelja, što, prema Puljku, znači da on više nije njezin direktor.

- Bivši direktor VIK-a (Šuta), u kojem je Split većinski vlasnik, predsjednik je splitskog HDZ-a i fotelju direktora dobio je na poklon isključivo zato što je član HDZ-a. Jedina kvalifikacija mu je guranje kroz stranačku hijerarhiju i u tom smislu pozdravljamo presudu suda koja je u suštini smijenila Šutu imenujući ga za privremenog upravitelja, rekao je Puljak u vezi s rješenjem suda na konferenciji za novinare.

Prema njegovu tumačenju, tako je donesena odluka koja je u interesu Grada Splita jer Šuta više nije direktor VIK-a, nego je privremeni upravitelj s, kako je rekao, vrlo ograničenim ovlastima, zadužen da pripremi VIK za izbor nove uprave.

Puljak je ustvrdio kako je Šuta, nakon što je dobio dnevni red za sjednicu Nadzornog odbora VIK-a, na kojoj će se preispitati njegovo djelovanje, rekao da se neće više kandidirati za direktora VIK-a.

Istaknuo je da se A. P. brine za svoje kadrove te da se "hefe potrudio da mu nađe posao vezan za vode, tako da se neće izgubiti".

Na novinarsku zamolbu da ih upozna s presudom splitskoga Trgovačkog suda, Puljak je rekao kako se njome odbija zahtjev Grada Splita da se za privremenog upravitelja VIK-a imenuje Tomislav Prljević, prihvaćen je prijedlog Grada Kaštela i ostalih gradova i općina suvlasnika VIK-a, koji su članovi Skupštine VIK-a, da se Šutu imenuje za privremenog upravitelja tvrtke.

- Mislim da su trebali imenovati za privremenog upravitelja nekog neutralnog, ali oni su ostavili Šutu, i mislim da je to neprimjereno i na neki način miješanje u politiku, ali u redu, oni su tako odlučili, a privremeni upravitelj više nije direktor, rekao je Puljak.


Ostali gradovi i općine mogu blokirati proces, nadam se da neće


Na upit što će se dogoditi ako u izboru za direktora kandidat ne dobije potporu dvostruke većine, Puljak je odgovorio kako očekuje potporu ostalih gradova i općina koji su vlasnici ViK-a te ih pozvao da zajedno izaberu novog direktora, a ne da se, kako je rekao, bave jeftinim politikantstvom.

Dodao je kako smatra neprimjerenom politizaciju ostalih članova Skupštine VIK-a koji su podupirali predsjednika splitskog HDZ-a Šutu za direktora VIK-a.

- Ako se prvi put ne izabere direktor dvostrukom većinom, nakon mjesec dana se može izabrati podrškom jedne trećine nazočnih na Skupštini VIK-a uz onu većinu koju Grad Split ima kao vlasnik 56 posto dionica tvrtke, tvrdi Puljak.

Pritom je istaknuo da ostali gradovi i općine koji su suvlasnici VIK-a ne mogu sami izabrati novog direktora VIK-a bez Grada Splita, koji je najveći grad aglomeracije i većinski vlasnik VIK-a.

- Ali mogu blokirati proces, nadam se da se to neće dogoditi, dodao je Puljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!