14:55 / 18.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Sutra na Vladi povećanje kvota za strane radnike

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Priprema se izmjena zakona i procedura da se pojednostave procesi, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar
Ministar turizma Gari Cappelli najavio je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici povećati kvote za uvoz stranih radnika. Odluka će stupiti na snagu odmah, a povećanje bi trebalo biti "zadovoljavaljuće", kazao je.

- Hrvatska plaća za hrvatske ili strane radnike?
- Horvat: Hrvatska više nije zemlja u kojoj je svaka investicija poželjna

"Povećat ćemo nešto, popodne ćemo samo još iskoordinirati točno koliko, a povećanje će biti točno da bude zadovoljavajuće", izjavio je Cappelli novinarima ispred Vlade poslije sastanka užeg kabineta. Upitan kada će doći do ukidanja kvota, odgovorio je da to ide s prijedlogom novog zakona, odnosno od iduće godine. "Za sljedeću godinu, na vrijeme", rekao je Gari Cappelli.Na jesen stiže novi zakonski prijedlog kako bi iduće godine sve bilo puno jednostavnije, rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar komentirajući upozorenje poslodavaca da je turistička sezona ugrožena ,jer nema dovoljno radnika. U ovoj sezoni ćemo dogovarati i povećavati kvote prema potrebama na tjednoj bazi, najavio je.HGK: Do 2051. Hrvatska će ostati bez milijun radnika

Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizirala je konferenciju „Može li Hrvatska bez stranih radnika?” na kojoj je rečeno da je Hrvatskoj potreban beskvotni model uvoza radnika, te kako je u posljednjih deset godina otišlo 500 tisuća radnika, dok će do 2051. broj radno sposobnih stanovnika pasti za milijun.

- Prema projekcijama, za tridesetak godina će nam broj radno sposobnih ljudi drastično pasti, s današnjih 2,8 na 1,8 milijuna. Analize su još 1970-ih pokazivale da ćemo se suočiti s nedostatkom radnika, a danas je jasno da će demografske promjene imati restriktivan utjecaj na rast BDP-a. Treba nam decentralizacija i dugoročna strategija razvoja zemlje čiji će sastavni dio biti populacijska politika, rekao je profesor s Ekonomskog fakulteta Anđelko Akrap i poručio da države koje nemaju dovoljnu stopu fertiliteta za prirodnu obnovu stanovništva, nisu dobro organizirane.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je da je Hrvatska zbog emigracija i starenja stanovništva u posljednjih desetak godina izgubila oko 500 tisuća radno sposobnih ljudi.

- Zato danas imamo kroničan problem nedostatka radnika koji treba rješavati odmah i sada, jer će se pokazati kao ključni limitator našeg razvoja. Novi zakon o strancima će ukinuti kvote i dopustiti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju, rekao je Burilović.

Naglasio je da ne smijemo dopustiti kočenje rasta gospodarstva zbog birokratske tromosti, jer i ovako kaskamo za konkurencijom.

- Razina našeg bruto domaćeg proizvoda tek će ove godine dosegnuti pretkriznu 2008., dok su usporedive zemlje otišle naprijed za gotovo 30 posto. No, najviše zabrinjava činjenica da je broj zaposlenih danas, unatoč solidnom rastu, još uvijek za 100 tisuća niži u odnosu na 2008., a to je najvažniji pokazatelj gospodarske uspješnosti zemlje i temelj za procjenjivanje održivosti sustava socijalne sigurnosti, društvenog napretka i blagostanja ljudi, rekao je Burilović.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić najavio je da će se neprecizni model kvota zamijeniti beskvotnim sustavom. Rekao je kako je cilj poslodavcima omogućiti što brže dobivanje dozvola za uvoz radnika, unutar pet dana.

- Donošenje novog Zakona o strancima će omogućiti nove načina ulaska stranaca u Hrvatsku, ne samo radnika već i studenata, a to je dobro za našu demografsku sliku, istaknuo je Katić, dodavši da je MUP u samo u prvoj polovici ove godine izdao preko 40 tisuća radnih dozvola za državljane 55 zemalja.

Pomoćnica ravnatelja HZZ-a Ruža Hrga izjavila je kako se broj nezaposlenih od 2013. godine do danas drastično smanjio, za 65 posto. Dodala je kako je u zadnjih pet godina stvoreno 140 tisuća radnih mjesta, te kako je registrirana zaposlenost porasla za 10 posto.

Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK-a Davorko Vidović istaknuo je, kako kaže, njemu depresivan podatak, a taj je da u ovom trenutku Hrvatska ima samo 1,6 posto stranaca, što je među najnižim postocima u Europi.

- Mi smo društvo koje je u strahu od stranaca, nemamo nikakvu strategiju niti znamo kakve radnike i iz kojih zemalja želimo. Treba nam dvosmjerna integracijska politika koja je usmjerena na strance, ali i lokalno stanovništvo. Pozitivne primjere integracije na lokalnoj razini moramo primjenjivati i na državnoj razini, rekla je ravnateljica Instituta za migracije i narodnost Marina Perić Kaselj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!