Sutra počinje polaganje državne mature

07.06.2020.

12:05

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/P.F./T.D./HRT

default error photo
Počinje obveznim testom iz hrvatskog jezika, a pišu ga oni koji su izabrali višu razinu, dok oni koji su se odlučili za nižu pišu dan poslije.
Sutra za maturante počinje najstresnije razdoblje - polaganje državne mature. Ove godine pisat će je 32.000 pristupnika.

Počinje obveznim testom iz hrvatskog jezika, a pišu ga oni koji su izabrali višu razinu, dok oni koji su se odlučili za nižu pišu dan poslije.

Zbog epidemioloških razloga ove se godine viša i niža razina pišu dan za danom, upravo kako bi se izbjegla gužva u školama.

Nikada neizvjesnije razdoblje za neku generaciju maturanata. Ništa im nije išlo u prilog ove nastavne godine. Zbog štrajka prosvjetara u prvom polugodištu i pandemije u drugom računamo koliko su uopće bili u razredu.

- 102 dana su proveli uživo na nastavi i 58 dana u nastavi na daljinu, kaže Romana Herout, ravnateljica Gimnazije Daruvar.

No njihovi stvarni problemi počeli su u drugom polugodištu.

- Najveći problem nam je bio što do prije par tjedana nismo znali hoće li biti mature, hoće li se prebaciti na 8. ili 9. mjesec ili ćemo pisati u šestom, govori Nikolina Vojta, maturantica, predsjednica Udruge učenika srednjih škola.

Naravno, bilo je pitanje do zadnjeg trenutka što ćemo pisati , ali hvala Bogu što se to razriješilo.

Maknuli su cijelo drugo polugodište gradiva i to je jedina pozitivna stvar ove korone.

Ovaj tjedan čeka ih ispit iz prvog u nizu obveznih predmeta - hrvatskog jezika. Pišu test i esej. Dok su u učionicama, moraju se držati preporuka HZJZ-a. Udaljenost između njih mora biti dva metra, što znači i manji broj učenika po razredima, a i veće probleme za ravnatelje i koordinatore.

- Ako ih tako malo stavljamo u učionice nemamo dovoljno nastavnika, jer evo javljaju se neki kolege koji imaju kronične bolesti, ističe Zlatan Soldo, ispitni koordinator, Geodetska škola, Zagreb.

I naravno, traže da ih se izuzme, a pravila su jasna.

- U svakom se razredu nalazi voditelj ispitne prostorije i dežurni nastavnik i na hodniku se nalazi dežurni nastavnik, objašnjava Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

A i doći do razreda u kojem pišu maturu nije jednostavno, pogotovo ako u zgradi pišu učenici dviju škola od kojih je jedna stradala u potresu.

- Učenici iz 1. Ekonomske škole dolazit će iz dvorišta kroz podrumski prostor i stepenicama na 3. kat tako da nikakvog fizičkog kontakta nema i neće biti između njih, govori Zdravka Šimić, ravnateljica Geodetske škole Zagreb.

Što se tiče pravila i uputa koje su škole dobile, i NASA bi nam pozavidjela, a riječ je o 18-godišnjacima koji su svoju životnu lekciju itekako svladali.

- Smatram da smo se osamostalili u ovoj situaciji, nije nam bilo lako biti doma, sami natjerati se da učimo i shvatimo neke lekcije tako da mislim da smo se osamostalili i da smo stepenicu iznad prijašnjih maturanata, ističe Vojta.

I jesu, a trebalo je izdržati neizvjesnost i nesnalaženje odraslih u donošenju odluka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!