Sutra se očekuje smjena ravnateljice Centra za socijalnu skrb

03.03.2019.

10:33

Autor: T.V./S.M./HRT

default error photo
Ozlijeđena djeca s Paga dobro se oporavljaju. Djevojčica koja je na liječenju u Zagrebu budna je i samostalno diše. Liječnici se nadaju da će uskoro moći napustiti odjel intenzivne skrbi, no do poptpunog oporavka trebat će još mnogo vremena.
Zbog strašnog slučaja na Pagu, kada je otac teško ozlijedio četvero djece, sutra se u Zadru sastaje Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb. Na sjednici će, kako doznajemo, biti smijenjena ravnateljica Centra Vesna Burčul. Ipak, najvažnije je da ni jedno od četvero ozlijeđene djece više nije u životnoj opasnosti.

Ozlijeđena djeca dobro se oporavljaju. Djevojčica koja je na liječenju u Zagrebu budna je i samostalno diše. Liječnici se nadaju da će uskoro moći napustiti odjel intenzivne skrbi, no do poptpunog oporavka trebat će još mnogo vremena.

-
Najteže ozlijeđena djevojčica skinuta s aparata, diše samostalno 

- Što se tiče daljnih operacija u području prijeloma lubanje i oko usta, to će se odlučiti kad bude išla na operaciju u sljedećim tjednima. Nije nužno da odmah ide na operaciju, rekao je dr. Toni Matić, specijalist pedijatar u KBC-u Zagreb.

Ona je najteže ozlijeđena od četvero djece, koju je njihov otac jedno po jedno bacio s balkona obiteljske kuće u Pagu u četvrtak, 28. veljače. Troje djece u dobi od tri, pet i osam godina, koje je na liječenju u Općoj bolnici Zadar,  prema posljednjim informacijama, oporavlja se prema očekivanjima.

Prema riječima mnogih, majka djece nije kritična prema situaciji. Sad je na sudu da odluči hoće li joj se, nakon izlaska djece iz bolnice, dopustiti da se za njih samostalno brine.

Priča je uznemirila Pag. Vijest o strašnom zločinu proširila se hodnicima škole koju pohađa najstarija djevojčica. U školu stižu stručnjaci, još u četvrtak dali su naputke školskim djelatnicima.

- Da se djeci dopusti pokazivanje emocija, a u ponedjeljak će tim psihologa izaći na teren, kaže Željka Zubović, ravnateljica OŠ Jurja Dalmatinca iz Paga.

Ponedjeljak je dan D i za ravnateljicu Centra za socijalnu skrb. Na prijedlog ministrice, sastaje se Upravno vijeće koje će pregledati izvješće inspekcije, o njemu raspraviti te tražiti njezino očitovanje. Sjednica Upravnog vijeća mogla bi biti samo puka formalnost s obzirom na to da je ministrica nedavno bila više nego jasna.

- Pronađen je cijeli niz propusta u radu centra i ravnateljice, Očekujem smjenu ravnateljice, istaknula je ministrica Nada Murganić.

Uz posljednji propust, koji je umalo života stajao četvero malodobne djece, zadarski centar ima i najlošije rezultate u Hrvatskoj, što je u rujnu prošle godine potvrdila inspekcija Ministarstva.

Već dva desetljeća u ovom se Centru nižu afere, jedna za drugom. Najupečatljivija je svakako ona vezana uz isplate socijalne pomoći umrlim osobama. Pronađeno je 639 takvih rješenja. Djelatnici Centra tako nisu uspjeli otkriti ni da im je jedan od štićenika čak dvije godine u krevetu ležao mrtav, a pokraj munificiranog tijela živjeli su njegova majka i brat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!