17:10 / 24.05.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Sutra se u školu vraćaju učenici razredne nastave

-

-

Foto: - / -

U školske klupe sutra bi se trebala vratiti većina učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

U školske klupe sutra bi se trebala vratiti većina učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Prije nekoliko dana i ministrica i premijer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručili su da je škola sigurno mjesto kao i dom. Većina roditelja će ih poslušati, ali ima i onih koji nisu u to sigurni. Posebno su zbunjeni mali prvašići.

Nakon poprilično zbunjujućih izjava proteklih tjedana ne treba čuditi kako je roditeljima teško donijeti odluku - poslati dijete u školu ili ne. No, kako doznajemo, većina će ipak to učiniti.

Vesna Mlinarić, učiteljica OŠ Braće Radić iz Koprivnice kazala je da je jako sretna te jedva čeka vidjeti svoje učenike.

- Kako su reagirali učenici? Isto tako jučer mi je jako puno roditelja poslalo poruku da su sretni što se vraćamo, dodala je.

Jasenka Vajdić, ravnateljica OŠ "Tin Ujević” iz Osijeka, kazala je da se svi učitelji vraćaju te da su svi tehnički uvjeti spremni.

- Apsolutno nema nedoumica, žele se vratiti, svima je dosta ovih igara.

Činjenica je da se može ići u trgovačke centre, na sportske terene, da djeca mogu trenirati, odlaziti na misu, a u školu ne. Malo je apsurdno, rekla je Jasminka Bašić, učiteljica OŠ „Zadarski otoci” iz Zadra.

No dio roditelja, posebice prvašića, jednostavno smatra kako ne dolazi u obzir da ih se povratkom ponovno zbunjuje.

Hrvoje Cestar, otac prvašice Karle, kaže da njegovoj djevojčici nitko ne garantira da će biti kod svoje učiteljice.

- Spajaju se razredi, jedan tjedan kod jedne drugi tjedan kod druge. Po meni je to još jedan dodatni stres što su prošli ove godine, kazao je.

A baš su prvašići većinu svog kratkog školovanja proveli kod kuće. Lena je rekla da nije baš ovako zamišljala prvi razred, odnosno nije očekivala koronavirus i štrajkove. Karla kaže da voli svoju učiteljicu, a Ivan da neće niti morati kupovati novu torbu jer sadašnju gotovo nije niti koristio.

Osim što su naučili sva slova i brojeve, mališani znaju što ne smiju kada dođu u razred. Tako Ivan ističe da ne smije ići blizu nekog niti se s kim grliti.

I djedovi i bake, baš kao i roditelji, povukli su dio tereta nastave na daljinu. Svi se slažu, ovo je svakako novo iskustvo. I svi su preuzeli dio tereta.

No sada je došlo vrijeme da netko preuzme do kraja i odgovornost i jasno kaže - je li odlazak učenika razredne nastave u škole obvezan, od kada i do kada. Bez dodatnih zbunjivanja o ispričnicama, liječničkim potvrdama i mješovitom modelu obrazovanja. Ili moraju u škole ili ne. Jednostavno pitanje, koje traži jednostavan odgovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!