Suverenisti predaju interpelaciju o radu Vlade i traže 'crnu listu' trgovaca

19.04.2023.

12:51

Autor: HRT/D.M./Hina

Marijan Pavliček

Marijan Pavliček

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski suverenisti (HS) u saborsku će proceduru uputiti interpelaciju o radu Vlade vezanu uz nedovoljnu zaštitu građana od inflacije, a zastupnik Marijan Pavliček istaknuo je u srijedu da traže hitnu objavu tzv. crne liste trgovaca koji su neopravdano dizali cijene proizvoda.

Marijan Pavliček je na konferenciji za novinare u Saboru izvijestio da su prikupili više od 30 potpisa zastupnika za interpelaciju koju će danas uputiti u saborsku proceduru, a riječ je o temi, kako je istaknuo, koja nažalost već više od godinu dana tišti hrvatske građane. Traže i da se pod hitno objave tzv. crne liste svih pravnih osoba za koje je Državni inspektorat utvrdio da su neopravdano dizale cijene, kao i da se takvima za ovu godinu ukinu državne subvencije.

- Do sada Vlada, osim praznih riječi, šupljih priča i praznih prijetnji nije napravila apsolutno ništa za zaustavljanje daljnjeg rasta inflacije, ustvrdio je te rekao kako je ona u dvije godine veća od 18 posto.

Čak 60 posto domaće inflacije u prošloj godini posljedica je rasta marži i profita samih tvrtki što znači, rekao je Pavliček, tvrdeći da su "neki i mnogi lovili u mutnom, a Vlada nije adekvatno reagirala, nije zaštitila hrvatske građane".

Zbog toga su proizvodi u našim trgovačkim lancima za 20 posto skuplji nego što su u susjednoj Sloveniji te u Austriji i Njemačkoj, a po najnovijim pokazateljima i 3 do 5 posto skuplji i u odnosu na Švedsku "koja je najskuplja država EU", dodao je. Suverenisti očekuju da se ova interpelacija donese jer, kaže Pavliček, građani žive sve teže, posebice umirovljenici i ništa im neće pomoći jednokratna pomoć ako se pod hitno ne uvede red u tržište cijena.

- Jer ovo što se događa do sada prepušteno je samovolji trgovačkih društva i zbog toga imamo po 20 posto veće cijene nego susjedne države. Na rast cijena dijelom je utjecao i ulazak u eurozonu, a još više nečinjenje Vlade odnosno nekažnjavanje onih koji su lovili u mutnom. Njih očigledno ima jer to građani najviše osjete po svojim džepovima i stvarno srljamo da postanemo jako siromašna država, a da više od 50 posto naših građana doslovno spaja kraj s krajem, zaključio je zastupnik HS-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!