Suverenisti predlažu novi spomendan - Dan Oca domovine Ante Starčevića

28.02.2023.

Zadnja izmjena 14:18

Autor: T.V./Hina/HRT

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanovic Litre

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanovic Litre

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista poslao je u saborsku proceduru dopunu Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj kojom predlažu da se 23. svibnja, datum rođenja Ante Starčevića, obilježava kao spomendan.

- Dan Oca domovine Ante Starčevića obilježavao bi se u znak sjećanja na njegov doprinos hrvatskoj politici, kulturi kao i svevremenskim vrijednostima za koje se zalagao, rekao je zastupnik Marko Milanović Litre u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Na dan sjećanja na Antu Starčevića podsjetili bi i slavili njegov doprinos hrvatskom narodu i njegovim idejama o demokraciji, nacionalnoj suverenosti te važnosti kulture i jezika, istaknuo je.

Milanović Litre podsjetio je pritom da se bliži 200. obljetnici rođenja Ante Starčevića te je razočaravajućim ocijenio to što Vlada nije posvetila dovoljno pozornosti tom velikom jubileju.

- Ante Starčević je bio i ostao najutjecajniji hrvatski političar, bio je vizionar, književnik, nacionalist i predvodnik ideje hrvatske samostalnosti, neizmjerni su Starčevićevi doprinosi hrvatskoj kulturi, jeziku, identitetu i suverenitetu. Od mladosti je bio privržen ideji hrvatske narodne samobitnosti i državne nezavisnosti, a u sveslavenstvu, jugoslavenstvu i srpstvu vidio je pogibelj za hrvatski narod pa im se suprotstavljao u mnogim javnim izlaganjima, raspravama i člancima, rekao je.

Milanović Litre najavio je također okrugli stol u organizaciji Kluba Hrvatskih suverenista u Saboru na 200. obljetnicu Starčevićeva rođenja na kojem će znanstvenici, stručnjaci i javne osobe razgovarati o Starčevićevoj ostavštini i utjecaju na hrvatsko društvo.

U Velikom Žitniku kod Gospića odana počast Anti Starčeviću


U povodu 127. obljetnice smrti hrvatskog političara, književnika i publicista iz 19. stoljeća Ante Starčevića u utorak su u znak sjećanja položeni vijenci na spomenik ispred njegove rodne kuće u Velikom Žitniku.

Ličko-senjski župan Ernest Petry rekao je da je Starčević, postavio temelje hrvatskog osamostaljenja, državotvorne misli i državne nezavisnosti a njegovu je misao baštinio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je 1998. godine, na 175. Starčevićev rođendan, otvorio Spomen-dom Ante Starčevića u Velikom Žitniku.

Vijence su položili HDZ-a Ličko-senjske županije i Grada Gospića te izaslanstva Državnog arhiva u Gospiću i Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja.

Dr. Ante Starčević rođen je u Žitniku kod Gospića 23. svibnja 1823. a umro je 28. veljače 1896. godine u Zagrebu, u 73. godini života. Na datum njegova rođenja danas se obilježava kao Dan Ličko-senjske županije.

Prema Hrvatskoj enciklopediji Starčević je svojim djelima i političkim radom postavio teorijsko političke temelje suvremene hrvatske nacionalne države i zbog toga je još za života bio prozvan Ocem domovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!