13:10 / 08.11.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Suverenisti: Prikupili smo više od 300.000 potpisa za hrvatsku kunu

Prikupljeno više od 300.000 potpisa

Prikupljeno više od 300.000 potpisa

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Hrvatski suverenisti izvijestili su u ponedjeljak da su prikupili više od 300.000 potpisa za referendumsku inicijativu "Zaštitimo hrvatsku kunu", no ne mogu izvijestiti o konačnom broju jer potpisi još stižu te će biti obrađeni sljedećih dana.

Prikupljanje potpisa završilo je u nedjelju, 7. studenog, u ponoć, a cilj referendumske inicijative je omogućiti biračima da na referendumu odluče o pitanju: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu.

Za raspisivanje referenduma čiji je cilj spriječiti uvođenje eura potrebno je prikupiti 368.867 pravovaljanih potpisa.

- Po svim pokazateljima prešli smo broj od 300.000 prikupljenih potpisa, no u ovom trenutku još uvijek ne možemo izvijestiti o konačnom broju, budući da potpisne knjižice tek pristižu u središnjicu, gdje će sljedećih dana biti i obrađene, navodi u priopćenju Marijan Pavliček, član organizacijskog odbora referendumske inicijative i predsjednik Hrvatskih suverenista.

- Molimo medije i hrvatsku javnost za strpljenje kako bismo u sljedećim danima što temeljitije obavili ovaj zahtjevan posao i smanjili mogućnost bilo kakvih manipulacija. Vjerujemo da ćemo hrvatskim građanima uspjeti vratiti moć odlučivanja, kao i povjerenje u demokratske procese stvaranjem uvjeta za provođenje ovoga referenduma, za razliku od vladajućih koji pojačano nameću rješenja bez konzultiranja hrvatskih građana, navodi se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!