Suverenisti traže odgovornost DHMZ-a i Ministarstva poljoprivrede

24.06.2023.

10:33

Autor: T.V./HRT/Hina

Štete od tuče

Štete od tuče

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru zatražio je u subotu odgovornost Državnog hidrometerološkog zavoda (DHMZ) i Ministarstva poljoprivrede jer je sustav protugradne obrane opet zakazao.

- Unatoč tome što je još 6. lipnja iz DHMZ-a najavljeno da će operativna obrana od tuče početi 15. lipnja, i to ne samo na području Krapinsko zagorske županije, već na području dvanaest županija i Grada Zagreba, te da je provedena javna nabava za otopinu srebrovog jodida, koja je testirana i dostavljena poslužiteljima generatorskih postaja, a uz to je završeno servisiranje uređaja za gašenje požara te su pripremljeni ugovori za 600 operatora prizemnih generatora, sustav protugradne obrane opet je zakazao, tvrde Suverenisti u priopćenju.

"S obzirom da su žitelji sjevernih županija 20. i 23. lipnja pretrpjeli velike štete prouzročene tučom postavljamo pitanje ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, čije je ministarstvo nadležno za sustav protugradne obrane, zašto nije aktiviran sustav protugradne obrane, jer je prema priopćenju DHMZ-a već par dana sve bilo spremno za obranu od tuče?"

Tražimo hitne smjene svih nadležnih koji su svojim nemarom propustili zaštiti imovinu ljudi u stradalim područjima, poručuju Suverenisti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!