Suzbijanje korupcije preduvjet za mir, ekonomsku sigurnost i razvoj države

09.12.2022.

14:23

Autor: HRT

Sprječavanje korupcije

Sprječavanje korupcije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Suzbijanje korupcije i gospodarskog kriminala nije samo policijski i pravosudni imperativ, nego i preduvjet za mir te ekonomsku sigurnost i razvoj bilo koje države. 

Rečeno je to na tribini Centra za demokraciju i pravo "Miko Tripalo". Prema nedavnom istraživanju Eurobarometra, oko 60% građana EU-a smatra da je korupcija problem u njihovoj državi, a u Hrvatskoj to misli više od 90%. No, s druge strane, iznenađuje da samo 30% Europljana vjeruje da će državna tijela progoniti korupciju, dok je u Hrvatskoj u to uvjereno gotovo 50% građana.

- To znači, a to pokazuje i ovaj skup, da nije samo da mi govorimo da smo korupirani, nego mi po tome, kao država, ipak nešto poduzimamo. Jako je zanimljivo, da je i Europska unija, kada je odlučivala koja kaznena djela treba procesuirati na zajedničkoj razini, nije ovdje stavila prvo ubojstvo. Stavila je terorizaim, stavila je određena kaznena djela, ali prva djela za koje Europska unija smatra da trebaju biti uređena minimalno jednako u svim državama članicama, su upravo djela koja pripadaju koruptivnim kaznenim djelima, rekla je Sunčana Roksandić, Pravni fakultet u Zagrebu.

Na tribini o gospodarskom kriminalu sudjelovala je i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek. Komentirala je i brojne medijske napise o tome da je vještačenje na kojem se temelji optužnica protiv Ivice Todorića i drugih u slučaju "Veliki Agrokor" nezakonito. 

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava na temelju inicijative Ujedinjenih naroda od 2003., u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj održana je konferencija za novinare pod geslom "Ujedinimo se zajedno protiv korupcije". Ove su godine u projekt, uz policiju, uključeni Pravni fakultet i Akademija za umjetnost i kulturu, a cilj je pokazati da postoji društvena odgovornost u ujedinjenju u borbi protiv korupcije. Videomaterijali, vizualni i videokolaži, plakati, istraživanje i ankete s građanima - dio su projekta koji se temelji na preventivnim mjerama u borbi protiv korupcije.

- Podsjetit ću da je Hrvatska potpisnica konvencije UN protiv korupcije riječ je o pravno obvezujućem dokumentu što znači da treba i mora provoditi kako represivne tako i preventivne mjere, uz konvenciju tu je i niz drugih obvezujućih dokumenata vijeća Europske komisije članica smo Greco inicijative, rekla je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije, Ravnateljstvo policije.

- Kada pričamo o koruptivnim kaznenim djelima možemo reći da smo pročle godine 2021. zabilježili 15 kaznenih djela koja pripadaju koruptivnom ponašanju a ove godine 112 koja su i razriješena, rekao je Robert Škorvaga, voditelj poslova prevencije PU Osječko-baranjske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!