13:53 / 31.07.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Sv. Jeronim i specijalna postrojba u akcijama spašavanja

-

-

Foto: - / -

Sveti Jeronim u Hrvatskoj je izrađeno plovilo dugo 7,5 m, s motorom od 250 konja. Vrijednost mu je 375.000 kn.
Specijalistička postrojba civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije za spašavanje iz vode dobila je višenamjensko plovilo Sv. Jeronim. Brzi je to gliser za potragu i spašavanje, kojeg će osim civilne zaštite, po potrebi koristiti i ostale žurne službe Splitsko-dalmatinske županije.

Sveti Jeronim u Hrvatskoj je izrađeno plovilo dugo sedam i pol metara, s izvanbrodskim motorom od 250 konja. Vrijednost mu je 375 tisuća kuna. Novac je osigurala županija prekograničnim europskim projektom namijenjenim sigurnosti Jadrana u prirodnim i ljudski uzrokovanim katastrofama.

- Vi sami znate da mi držimo 1/3 pomorskog dobra, akvatorija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i svaki brod je nama velika pomoć, kaže splitski lučki kapetan Željko Kuštera.

Iako je zbog korona virusa ove godine pomorski promet do sada bio slabiji, ipak se bilježi 25 intervencija na moru. Lani ih je u istom razdoblju bilo 88. Narančasti gliser bit će smješten u špinutskoj lučici pri specijalističkoj postrojbi civilne zaštite za spašavanje iz vode.

- U specijalističkoj postrojbi imamo uglavnom ronioce, ljude koji će temeljem ovog broda i druge opreme koju smo kontinuirano za njih nabavljali u prethodnim godinama biti na usluzi i u podmorju i na neki način zaokružili smo priču, govori splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Postrojba ima 36 pripadnika, inače članova ronilačkih klubova Špinut, HVIDR-a, Crvene jezero, Saldun i Calypso. Svi su obučeni za najzahtjevnije scenarije i akcije spašavanja iz mora, rijeka, jezera. Sada imaju i Svetog Jeronima u pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!