12:30 / 07.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Svađa Pantovčaka i Banskih dvora, ili malo razmimoilaženje?

-

-

Foto: - / -

Marakeški samit i povelja koji su opet posvađali Banske Dvore i Pantovčak, hrvatska vanjska politika, migranti, slučaj Uljanik samo su neke od tema o kojima se razgovaralo u emisiji „Studiju 4“.
Marakeški summit i povelja koji su opet posvađali Banske Dvore i Pantovčak, hrvatska vanjska politika, migranti, slučaj Uljanik samo su neke od tema o kojima se razgovaralo u emisiji „Studiju 4“, s gostima Irenom Petrijevčanin Vuksanović, saborskom zastupnicom HDZ-a i s Markom Vučetićem, nezavisnim saborskim zastupnikom.

„Pitanje migranata promatram kao još jedan zaostatak hrvatske predpolitičke stvarnosti. Niti je sukob oko ove teme predsjednice i ministrice vanjskih poslova iskren, niti je naše poimanje migracijske krize iskreno“, rekao je Marko Vučetić.

„Marakeški dokument je set dobrih praksi. Taj dokument nije ništa neuobičajeno u međunarodnim relacijama. Mi već koristimo određene dijelove dobrih praksi. Na svakoj je državi da uzme iz dokumenta ono što joj odgovara“, ukazala je Petrijevčanin Vuksanović. Naglasila je kako je oko ove teme u političkom vrhu došlo do malih razmimoilaženja, ali ne misli da je narušeno jedinstvo.

„Predsjednica i HDZ su dovršili metamorfozu demokratskog procesa u samo opstanku stranke. To znači da svaka situacija koja se može iskoristiti da Hrvatska postane politički bitan akter da će se iskoristiti, a krajnji cilj je samo opstanak političkih aktera“, rekao je Vučetić. „Predsjednicu ne gledam kao konzervativku, već kao osobu koja umjesto da se suoči s dokumentom i sadržajem kojeg dokument nosi, radije se suočava s onim grupacijama koje joj jamče politički opstanak", naglasio je.

„Smatram da Vlada, MUP i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, rade odgovornu politiku kada su u pitanju migranti. Dobili smo i potvrdu iz EU da se dobro nosimo s ovim problemom“, naglasila je Petrijevčanin Vuksanović.

Slučaj Uljanik opterećuje Vladu. Imamo novu upravu i najavu, kako će radnici dobiti plaću i da će se još poraditi na planu restrukturiranja. Na pitanje, misli li da će Vlada uspjeti riješiti problem Uljanika, Vučetić je rekao: „Vlada će svakako proglasiti rješenje Uljanika, kao što je proglasila krizu i rješenje u Agrokoru. Kako se u ekonomiji ništa ne može vidjeti na brzinu, posljedice ovih rješenja ćemo vidjeti kroz nekoliko godina.“

„Vlada je uložila 14 milijardi kuna u Uljanik. Da to nije učinila, radnici ne bi imali plaću od siječnja do kolovoza“, naglasila je Petrijevčanin Vuksanović. Vučetić se zapitao, tko je u Hrvatskoj odgovarao za slučaj Uljanik ili za Agrokor i na koji se način odgovaralo. „Mi ne možemo govoriti o javnim politikama jer nismo u stanju omogućiti institucijama da samostalno rade svoj posao i preveniraju političku korupciju“, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!