18:03 / 19.07.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT

Svađa Tomašić i Pauletića za zastupničko mjesto

Foto: PIXSELL

Foto: PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Parlamentarni izbori su prošli, ali bitka za jednu saborsku fotelju koju je osvojio Domovinski pokret Miroslava Škore još nije završena.
Parlamentarni izbori su prošli, ali bitka za jednu saborsku fotelju koju je osvojio Domovinski pokret Miroslava Škore još nije završena.

Europarlamentarka Ruža Tomašić, koja je saborski mandat osvojila u desetoj izbornoj jedinici, na Markov bi trg, kao svoju zamjenu, poslala člana svoje Hrvatske konzervativne stranke Marka Milanovića Litru. No tomu se protivi Robert Pauletić, koji je na listi Domovinskog pokreta, iza Ruže Tomašić, dobio drugi najveći broj preferencijskih glasova.

Mnogo je želja, a samo jedna saborska fotelja. Namjeri Ruže Tomašić da je u Saboru, iako je osvojio samo 19 preferencijalnih glasova, zamijeni stranački kolega Marko Milanović Litre, oštro se suprotstavio Robert Pauletić.

Robert Pauletić iz Domovinskog pokreta kaže da prema zakonu onoga tko prepušta mandat nasljeđuje sliedeći ako ima dovoljan broj preferencijalnih glasova, a to je 10%.

- Ja sam imao 3907 glasova, što je 19% i to je golem broj. U tom slučaju, ako bi gospođa Tomašić napustila saborski mandat, mislim da sam ja taj koji bi je trebao naslijediti, dodaje.

No Ruža Tomašić tvrdi suprotno.

-  Pitali smo nekoliko odvjetnika iz ustavnog prava i sudaca, a i zakon kaže da zastupnika mijenja osoba iz iste stranke.

Podsjeća i da su takva pravila igre prije izbora dogovorena u Domovinskom pokretu.

- Dogovoreno je da, kao i sve stranke u Hrvatskoj, stranački čovjek mijenja stranačkog čovjeka, odnosno da iz stranke mijenjaju jedni druge. To je tako otkako je demokracije u Hrvatskoj, kazala je.

Tomašić dodaje da Pauletić nije član njezine stranke te da će, ako nastavi biti tvrdoglav, razmisliti o povratku iz Bruxellesa u Sabor. Pauletić pak kaže da u tom slučaju nema ništa sporno.

- To je njezino pravo i ako je tako, nadam se da će dostojno predstavljati desetu jedinicu i Dalmaciju u Saboru.

Problem je očito nejasni zakon u kojem u prvoj rečenici pravo prvenstva ima stranački kolega, a u drugoj rečenici onaj s najviše preferencija.

Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević kaže, da iako je u saborskoj praksi bilo i drugačijih rješenja, ovdje je sve jasno.

- Taj mandat pripada Ruži Tomašić, odnosno stranci kojoj ona pripada, odnosno osobi koju njezina stranka odredi da ju zamjenjuje ako ona stavi svoj mandat u mirovanje. To je možda nelogično rješenje jer se ne usvajaju preferencijalni glasovi kao primarni kriterij. To bi možda trebalo mijenjati, ali zakon je tu jasan, to pripada njoj, kazao je Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Posljednju riječ imat će saborsko mandatno imunitetno povjerenstvo, a Gardašević smatra kako bi bilo dobro da priča završi na Ustavnom sudu pa da najautoritativnije tijelo razriješi sve moguće dvojbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!