16:25 / 25.02.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Svađa u HŽ-u zbog stanja na prugama i čišćenja snijega

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U upravi tvrde da su pruge prohodne za sve vlakove, ali i da se u ovakvim situacijama ne preporučuje prometovanje nagibnih vlakova. Onda je stiglo priopćenje sindikata, s videom.
Kako bi javnosti pokazala stanje u željezničkom prometu u eksremnim snježnim uvjetima na pravcima od Splita odnosno Rijeke prema Zagrebu, Uprava HŽ Infrastrukture, s predsjednikom Ivanom Kršićem, i novinarima  provozala se snjegočistačem Rolba od Ogulina do Moravica. Tom prilikom istaknuli su da su pruge prohodne za sve vlakove, ali da se u ovakvim situacijama ne preporučuje prometovanje nagibnih vlakova zbog njihove lagane konstrukcije. Onda je došlo priopćenje sindikata, s videom.

Snjegočistači, posebno dva potpuno nova koji zatrpani sijegom stoje na jednom od kolosijeka ogulinskog kolodvora, akutalna su tema za koju čelni ljudi HŽ Infrastrukture tvrde da je medijski prenapuhana i potpuno pogrešno interpretirana. Ti su snjegočistači za nas još uvijek u fazi nabave i dok se ne riješi zahtjevna dokumentacija za njihovu homologaciju, ne mogu se koristiti, kaže Kršić. Čelnici HŽ Infastrukture objasnili su i razloge zastoja vlakova na pravcu prema Splitu. U usjecima kod jake bure i mnogo snijega dovoljno je manje od deset minuta za snježni zapuh od nekoliko metara kroz koji se vlak ne može probiti, tumače.

Sindikat strojovođa: "Pokazna vježba" HŽ Infrastrukture

Drugačije viđenje stanja na prugama ima Sindikat strojovođa Hrvatske koji je poslao i dva videa koja to pokazuju. Kažu kako se radio o "pokaznoj vježbi" uprave a u prilog toj tvrdnji prilažu dva videa snimljena noćas. "Na njima se vidi temeljito čišćenje kolodvora Ogulin kako bi se novinarima moglo pokazati - Potemkinovo selo. Naime temeljito je očišćen kolodvor Ogulin te dvadesetak kilometara pruge do Moravica (dokud su dovezeni novinari), što bi, kao u Potemkina, trebalo stvoriti privid besprijekornog rada i funkcioniranja", tvrde iz Sindikata.

HŽ Infrastruktura: Tvrdnje sindikata apsolutno neistinite

Ovu tvrdnju sindikata u HŽ Infrastrukturi nazvali su apsolutno neistinitom. Ističu da su dežurne ekipe HŽ Infrastrukture i Pružnih građevina od početka snježnog nevremena danonoćno na terenu i čine sve kako bi željeznički promet funkcionirao, a za što se stalno koristi i svih pet snjegočistača kojima HŽ Infrastruktura raspolaže. "Da je točno kako se tek noćas pristupilo čišćenju, kako bi to bilo moguće ako je Sindikat u subotu tvrdio da HŽ Infrastruktura prugu čisti samo jednom vlakoralicom", pitaju se iz HŽ Infrastrukture? Netočnost sindikalnih tvrdnji, poručuju, potvrđuje i činjenica da su u noći sa subote na nedjelju uredno prometovali vlakovi na relaciji Zagreb - Split ( 820) i Split - Zagreb (821), a i danas će.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!