21:39 / 09.07.2020.

Autor: M.Š./Hina

Svadba 2.0: Propisano s kim i kako smijete plesati

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u četvrtak je najavio strože epidemiološke mjere za veća okupljanja.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u četvrtak je najavio strože epidemiološke mjere za veća okupljanja, a najavio je i mogućnost nižih cijena testova na koronavirus.

Krunoslav Capak je u vezi testova na koronavirus rekao kako je situacija sada bitno drugačija nego što je bila na početku epidemije kad ih je bilo jako teško nabaviti.

- Sada se, dodao je, razmatra mogućnost da se revidiraju cijene reagencija i rada te da pružatelji usluge testiranja s HZZO-om dogovore nižu cijenu.
Svakako možemo očekivati niže cijene, dodao je.

● Epidemija koronavirusa ne popušta: potvrđen 91 novi slučaj zaraze, znatno više nego proteklih dana 

Kada je riječ o strožim epidemiološkim mjerama za veća okupljanja, rekao je da bi više detalja trebalo biti poznato već sutra i da se razmatraju sve opcije.

Svima je u interesu da se nitko ne zarazi

U diskusiji je bilo i da se ograniči broj sudionika na svadbama, ali je izglednije da ćemo ostaviti broj, a uvesti preporuku za sva okupljanja, svadbe, pričesti, krizme i postaviti malo strože mjere.

- Postojala bi obaveza da se skup prijavi Civilnoj zaštiti, ako ima više od 100 ljudi, a Civilna zaštita će organizirati nadzor. To će biti mještovite inspekcije i nadzirat će drže li se okupljeni propisanih mjera, rekao je Capak. 

Objasnio je i da će nove preporuke sadržavati i uputu koja će se odnositi na ples.

Preporuča se da podij bude dovoljno velik, četiri kvadratna metra po plesaču.

Plesati se smije s partnerom s kojim se inače pleše. Ples bi trebao biti i individualan i to bi se sve nadziralo. Svima je u interesu, i onima koji organiziraju i onima koji dolaze da se nitko ne zarazi, istaknuo je.

Rekao je da se raspravlja i o obvezi nošenja maski.  

- To je bila jedna od glavnih tema danas ujutro i popodne. Mi za sad imamo obvezu nošenja maski samo u javnom prijevozu, a to bi bilo prošireno i na neke druge zatvorene prostore, no još ne znamo koje. Uglavnom one u kojima je veći broj ljudi gdje je teško držati distancu, pojasnio je.

Komentirao je i mjere na granicama sa susjednim državama.

- Granice nisu otvorene, još 26. lipnja smo donijeli mjere. Dijelimo zemlje na EU i treće zemlje za koje postoji ograničenje osim za neke izuzetke, a sada se razmatra da se za te izuzetke donesu posebne mjere. To vrijedi za sve treće zemlje, rekao je. 

Preporuke HZJZ-a možete pročitati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!