19:57 / 01.04.2019.

Autor: HRT

'Svaka 4. žrtva trgovanja ljudima u svijetu je dijete'

-

-

Foto: - / -

Na čelu stručne skupine Vijeća Europe za suzbijanje trgovine ljudima iduće četiri godine bit će večerašnji gost Teme dana, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović.
Trgovanje ljudima sve je veći problem u svijetu, pa i u Hrvatskoj. Donedavno je naša zemlja bila većinom tranzitna, no ulaskom u Europsku uniju i to se promijenilo. Stoga se naši stručnjaci sve više uključuju u rad tijela za suzbijanje trgovine ljudima. Na čelu stručne skupine Vijeća Europe, takozvane - GRETE - od prošlog je tjedna profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović koji je gostovao u Temi dana.Suzbijanje trgovine ljudima u vrhu je prioriteta svih nadležnih službi. Nema točnih podataka koliko žrtava godišnje završi kao seksualno ili radno roblje, postoje samo procijene koje variraju od nekoliko do više desetaka milijuna ljudi.

- Niz nevladinih udruga i različitih međunarodnih organizacija procjenjuje da se radi o 40 milijuna žrtava različitih oblika trgovanja ljudima, od prisilnog rada, seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja, 15 milijuna žrtava prisilnog braka - a to je konzervativna procjena i vrlo je vjerojatno da su te brojke puno veće. Profit od trgovanja ljudima godišnje u svijetu na razini 150 milijardi američkih dolara.  

Žrtve trgovine ljudima većinom su djeca i žene, milijuni diljem Europe. Nerazmjer između otkrivenog i stvarnog broja žrtava golem je.

- Prva nam je pomisao seksualno iskorištavanje, ali to nije jedini oblik iskorištavanja. Radno iskorištavnje je također itekako rašireno, pogotovo u Europi gdje postoji potražnja za tim vrstama usluga. Prisilno prosjačenje, presađivanje organa, ističe prof. Derenčinović.

U Hrvatskoj je u posljednjih 16 godina identificirano 357 žrtava. S njihovim životnim kalvarijama upoznat je Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

U Hrvatskoj su sve češće žrtve ljudi iz Azije, a opasnosti su izloženi i migranti s Bliskog istoka.

Prof. Derenčinović ističe kako je Hrvatska uglavnom dosad bila tranzitna zemlja za žrtve trgovanja ljudima, no to se mijenja. Kaže kako sve više postaje država destinacije, država podrijetla i izvorišta. Dodaje kako je svaka 4. žrtva trgovanja ljudima u svijetu - dijete.

Prema smjernicama Skupine stručnjaka za suzbijanje trgovine ljudima Vijeća Europe, Hrvatska i Europa trebale bi povećati broj identificiranih žrtava.

- Hrvatska kao turistička zemlja je pred izazovom identifikacije svih onih osoba koje rade tijekom turističke sezone sezonske poslove, smatra prof. Derenčinović.

Hrvatska je trenutačno u drugoj kategoriji potpisnica konvencije o zaštiti ljudskih prava, a za ulazak u prvu morat će pojačati napore u suzbijanju trgovine ljudima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!