Svaka donacija na Banovini je važna

23.09.2021.

20:04

Autor: V.K./Boris Kanazir/Dnevnik/IMS/HRT

Svaka donacija na Banovini je važna

Svaka donacija na Banovini je važna

Foto: Dnevnik / HRT

Tlo se na Banovini ne prestaje tresti. Srećom - noćašnji potres magnitude 3 cijela 7 prema Richteru - nije prouzročio novu štetu. Onu staru tek treba sanirati. Ljude iz kontejnera vratiti u obiteljske domove. Izgubili su mnogo toga. Svaka im je donacija važna.

Novi štednjak dobila je obitelji Dragić iz Moštanice. Zoran sa suprugom i dvoje djece živi u jednom, njegovi roditelji u drugom kontejneru. Kuća im je u potresu teško oštećena i mora se rušiti.

- Dnevni boravak nam je dvorište cijelo. Ovu šupicu što smo zimus sklepali, u njoj nešto se kuha i tu provedemo predvečer i navečer, a na spavanje idemo u kontejnere, govori Zoran Dragić iz Moštanica.

Štednjake, hladnjake i perilice rublja dobilo je danas pedesetak kućanstava na području Petrinje, Gline, Hrvatske Kostajnice i Dvora. Gospođa Radojka predbilježila se za perilicu.

- Potrebno nam je puno. Ne možeš ništa. Sve što ima to je razdrmano i staro i... kuća mi je... imam žutu naljepnicu, al dosta je popucala. Sami smo počeli nešto obnavljati jer od obnove još nema ništa, naglašava Radojka Komljenović iz Moštanica.

- Hvala svima koji nam šalju pomoć, puno im hvala. Nama je podrška velika stvar, rekla je Maja Dejanović iz Dejanovića.

Donacija Republike Srbije vrijedna je oko 25 tisuća eura.

- Pokušali smo, naravno uz pomoć Srpskog narodnog veća, da dođemo do svakog povratnika u jednoj sredini koja uopće nije na zavidnom nivou. Ljudi teško žive i ova pomoć koju smo mi donijeli samo je jedan mali znak pažnje tim ljudima, rekao je Dejan Milisavljević, savjetnik u Komesarijatu za izbjeglice i migracije Republike Srbije.

No mnogima u Sisačko-moslavačkoj županiji treba puno više od znaka pažnje.

- Od cesta koje su bile užasno loše, preko toga da nisu imali ni priključke za struju, niti priključke za vodovod i kanalizaciju. To je ono što nas tišti i to je ono što je sada nekakav prioritet, govori Mirjana Oluić, zamjenica sisačko-moslavačkog župana iz reda srpske nacionalne manjine

Petrinja, Glina i okolna naselja sve brže mijenjaju vizuru. Dosad je srušen 361 objekt, a u postupku obnove su 1554 obiteljske kuće.

- Do sad je obnovljeno 492 obiteljske kuće, od naše protekle sjednice Vlade 29 objekata. U tijeku su radovi na 188 kuća, naglasio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za uklanjanje šteta od katastrofalnog potresa.

Na javni poziv za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća stanovnici Banovine mogu se javiti do 15. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!