18:42 / 15.04.2020.

Autor: Josip Gavranović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Svaki dan čekanja, svaki dan života u strahu

-

-

Foto: - / -

Više od tri tjedna od potresa, život u nekim dijelovima Zagreba daleko je od normalnog.
Više od tri tjedna od potresa, život u nekim dijelovima Zagreba daleko je od normalnog. Ne samo zbog prijetnje koronavirusa nego i zbog toga što brojne obitelji još nemaju siguran krov nad glavom. U zagrebačkom Miroševcu obitelj Novak s četvero djece ostala je u kući označenoj crveno.

Zlatko Novak pokazao je dječju sobu, popucani zidovi i tako po cijeloj kući. Zajedno s četvero djece i suprugom živi u opasnoj kući jer nema alternativu. Plin je isključen. Smještaj u Cvjetnom naselju ne mogu prihvatiti zbog zdravstvenih problema jedne od kćeri.

- Ona ne smije ići sada među ljude nikako, stalno ima infekciju na tom oku, prije tri tjedna bila je na antibioticima pa ne smije ići među velike skupine ljudi, objašnjava Martina Novak.

Dok čekaju zakon o sanaciji nakon potresa - život bi im olakšala jedna stvar.

- Meni bi jako dobro došlo ako bih mogao dobiti kontejner jer smo tu na par kvadrata što je ostalo čitavo, ističe Martina Novak.

Građevinski inženjeri i dalje imaju posla preko glave. Do sada su pregledali 9.503 objekta. No kada će početi obnova, teško je reći.

- U gradu Zagrebu nećemo ništa raditi dok struka ne da svoj pečat. I bolje čekati zakon mjesec dana dulje ili dva, kako god bio shvaćen, ali da zakon bude cjelovit, smatra gradonačelnik Milan Bandić.

Obiteljima poput ove svaki je dan čekanja, dan života u strahu. Traže bilo kakvo rješenje da ostanu na okupu dok obnova domova napokon ne počne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!