19:28 / 01.06.2020.

Autor: Martina Klaić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

"Svaki korak se broji"

-

-

Foto: - / -

Gotovo 7000 osoba u Hrvatskoj boluje od multiple skleroze - neizlječive upalne autoimune bolesti središnjeg živčanog sustava. Zbog nespecifičnih simptoma oboljeli često nailaze na nerazumijevanje okoline.
Gotovo 7000 osoba u Hrvatskoj boluje od multiple skleroze - neizlječive upalne autoimune bolesti središnjeg živčanog sustava. Zbog nespecifičnih simptoma oboljeli često nailaze na nerazumijevanje okoline.

Kako bi se javnost bolje upoznala s njihovim problemima, diljem zemlje organiziran je, u povodu Svjetskog dana multiple skleroze, hod za oboljele.

Na prvi pogled aktivna sportašica. Na drugi Darija otkriva - 23 godine živi s multiplom sklerozom.

Snaga u glavi, upornost u nogama odvele su je prije dvije godine na hodočasnički put Camino de Santiago.

- Kad sam završila u Santiago de Compostela, plakala sam kao „tužna godina” jer sam tek u tom trenutku, nakon tih 830 kilometara u biti shvatila što sam ja napravila, govori Darija Gašparović, oboljela od multiple skleroze.

Prva je na svijetu s multiplom sklerozom kojoj je to uspjelo. Vratila se na Camino i prošle godine. Uspela se i na 3 tisuće metara visoku Etnu. Vodila ju je jedna misao.

- Uvijek sam se sjetila i svojih prijatelja koji su sada doma, malo više privezani za krevet, kolica, štake, ali sam rekla hodat ću i za njih, naglašava Darija.

Za njih se hodalo i protekli vikend u akciji "Svaki korak se broji". Izbrojili su ih više od 14 milijuna. A cilj je bio senzibilizirati javnost za probleme oboljelih.

- Oboljeli od multiple skleroze nažalost uz dijagnozu najčešće dobiju i otkaz. Ako nisu dobili otkaz, onda postoji jedno nerazumijevanje okoline za simptome oboljelih, poglavito što oboljeli na prvu ruku mogu djelovati jako dobro, a to ne znači da i jesu dobro, ističe Darija.

Jer bolest je to s tisuću lica koja počinje i 10 godina prije pojave prvih jasnih simptoma.

- Gubitak vida na jedno oko, dupla slika, vrtoglavica, utrnulost jedne strane tijela ili nogu ili ruku, smetnje mokrenja, naglašava prof.dr.sc. Mario Habek, neurolog, KBC Zagreb.

Ranom dijagnostikom, terapijom, pravilnom prehranom i tjelovježbom bolest se može staviti pod kontrolu.

- Cilj toga je da ta osoba bude funkcionalna do kraja svog života, govori Habek.

Dokazuje to Darija. Sprema se na triatlon Half Ironman.

- Očekujem da će moja priča potaknuti ljude koji imaju multiplu koji se suočavaju s problemima kao i ja ili im je tek dijagnosticirana bolest, da se pokrenu da naprave tih barem 100, 200, 500 metara ako mogu, naglašava Darija.

Jer takvi su bili i njezini počeci, a sada su iza nje tisuće kilometara i ostvarenih ciljeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!