Svaki ribar koji lovi koćom godišnje izvadi 3 tone otpada

27.05.2023.

19:41

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Svaki ribar koji lovi koćom godišnje izvadi 3 tone otpada

Svaki ribar koji lovi koćom godišnje izvadi 3 tone otpada

Foto: HTV / HRT

Otpad u moru velik je problem u cijelome svijetu, pa tako i u Jadranu. Zbog toga su ribarski sektor, znanstvene institucije i resorno ministarstvo krenuli u inicijativu koju nazivaju KRMA. Ribari koji se koriste koćama, sav pasivno ulovljen otpad napokon imaju kamo odlagati, a onda će se on i adekvatno zbrinjavati.


Ribareći na otvorenom moru Nikola Kurić, ribar iz Kukljice,  osim ribe mrežom je izvukao i mnogo smeća. Njegov ribarski brod vuče pridnenu mrežu koću.

- Ide uz samo dno i skuplja smeće i naravno ribu zbog čega i idemo na ribe, kaže Kurić. 

Kakva iznenađenja kriju morske dubine, dobro zna njegov kolega. Nekoliko milja od Dugog otoka prestrašio ga je projektil u mreži. 

- Pa na prvu smo se prepali, ali kad smo vidjeli da je ispaljena onda smo vidjeli da je to samo željezo, prisjeća se tog neugodnog iskustva Deni Vulin, ribar iz Kukljice. 

Tristotinjak je ribara koji love koćom na našoj obali. Otpad im zadaje dodatni posao jer im oštećuje ribu i para mreže, a ne znaju ni kamo bi s njime. O tome koliko uništava ekosustav ne treba ni govoriti. S Institutom za oceanografiju i ribarstvo i Ministarstvom poljoprivrede ribari su krenuli u inicijativu. Dobili su i posebne vreće.

- Koje su označene da se radi o pasivno ulovljenom otpadu mrežama koćama i koji će se dovoziti na iskrcajna mjesta, gdje će Lučke uprave osigurati prihvatne lučke uređaje u koje će se otpad spremati, objašnjava Valentina Andrić, voditeljica Službe za savjetodavnu podršku u ribarstvu Ministarstva poljoprivrede.

Otpad će naposljetku završiti na odlagalištu. Procjena je da svaki ribar koji lovi koćom godišnje izvadi tri tone pasivno ulovljenog otpada.

- Osamdeset posto morskog otpada u more dospijeva s kopna, ostatak čini onaj otpad koji je dospio na neki drugi način, uglavnom pomorskim prometom ili nautičkim turizmom, ističe dr.sc. Pero Tutman, Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Ribari ističu da su očuvanje mora i ova inicijativa za njih vrlo važni.

- Zalog za budućnost, ako sve bude kako treba i da se malo percepcija o ribarima promijeni, da nije uvijek da su koćari destruktivci i uništavači, da nešto i korisno rade, kaže Marinko Mekelenić, ribar iz Ugljana.

Pasivno ulovljen otpad trebao bi se vagati na odlagalištima. Tako će i znanstvenici napraviti procjenu koliko je naše more zaista onečišćeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!